Трима потенциални терористи остават в българския арест.

Специализираният наказателен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение на Ал Абдулах Фади, Ал Фанди Ясим и Ал Моаммад Абдул Хамид. Тримата вече имат присъда за опит нелегално да минат от България в Турция.

Те са подсъдими и за принадлежност към Ислямска държава (ДАЕШ).

Тримата са сирийски граждани и са задържани при опит да преминат нелегално на турска територия в района на 315-а гранична пирамида, недалеч от ГКПП- „Капитан Андреево”. Задържани са на 9 февруари.

По първоначални данни, на 6 февруари чужденците са преминали гръцко-българската граница, пристигнали в София и се настанили в хотел. Ден по-късно отпътували за Свиленград.

Районната прокуратура в Свиленград им е повдигнала обвинения по чл. 279, ал.1, вр. чл. 18 от НК за опит за нелегално преминаване на държавната граница и им е наложила задържане до 72 часа.

Тримата са с хуманитарен статут, даден в Германия, и живеели там от години. Един от тях дори обяви, че след курс по немски е записал архитектура и сега е първокурсник.

Мъжете се определиха като интелигентни и светски, далеч от радикални идеи. Пред съда обявиха, че не разбират обвиненията - те искали да отидат в Турция, за да приберат болната майка на един от тримата, настанена в бежански лагер.

Версията им обаче се оказа издишала още при първоначалните разпити от служители на ДАНС. Пред тях сирийците бързо сменили недоказаната теза за майката с твърдението, че посредничели за изпиране на голяма сума пари.

Свидетел пък твърди, че те му признали, че крайната дестинация на пътуването им не е Турция, а Сирия.

На телефоните им имало пропагандни материали на ДАЕШ, както и снимки на въоръжени мъже, стана ясно от становището на спецсъда. Установено е и че Хамид е участвал във военен отряд в Сирия и е стрелял по хора.

От мобилните им апарати службите разбрали и че тримата контактували с лица от Турция, Германия и Сирия, свързани с терористични формации.

Решението на спецсъда подлежи на обсъждане - такова е насрочено за 23 февруари.