Една от версиите, по които работи разследването на палежа на крана, който демонтира паметника "1300 години България" пред НДК, е пазачът да е съпричастен. Това стана ясно от думите на директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов, който даде кратка пресконференция по случая на място.

"Клоним към версията кранът да е полят вътре и човекът да е бил зад загражденията", сподели пред журналисти Иванов, след допълнителния оглед на мястото.

От записите, които са били иззети от общинска полиция, не може да се установи извършителя и самото мятане на т.нар коктейл Молотов. По думите на Иванов е действано професионално.

Към този момент обаче 42- годишният пазач не е обвиняем, а свидетел.

БСП-София иска да спре демонтажа на паметника "1300 години България"

БСП-София иска да спре демонтажа на паметника "1300 години България"

"Законите на Република България важат за всички, дори и за управляващите"

Сигналът на 112 е бил подаден от очевидци, а минути след това на спешния телефон е звъннал и охранителят. Проверява се дали участници в палежа са протестиращите срещу демонтажа на паметника, допълни директорът на СДВР. От днес с негова заповед е назначена денонощна охрана до окончателното демонтиране на паметника.

Междувременно от БСП разпространиха декларация, с която осъжда всеки акт на вандализъм. От левицата не приемат опитите за внушение, че зад подпалването на крана, демонтиращ паметника "1300 години България", стои БСП. В декларацията от партията заявяват, че осъждат всяка проява на вандализъм и се надяват извършителите да бъдат установени и да понесат отговорност.

Горя кранът, започнал да демонтира паметника пред НДК
Обновена

Горя кранът, започнал да демонтира паметника пред НДК

По всичко изглежда, че палежът е умишлен

Припомняме, че вчера призори бе подаден сигнал, че кранът разрушаващ паметника гори. Това се случи след протестите по повод демонтирането на паметника.