Бургаският окръжен съд отказа да промени в по-лека мярката на Петър Низамов – Перата, съобщава кореспондентката на БТА.

Магистратите потвърдиха домашния арест на Низамов, въпреки настояването на адвокатите му за парична гаранция или подписка.

Припомняме, че Петър Низамов – Перата се прочу като водач на отряд за хващане на бежанци покрай границата. Той бе арестуван през април, след като публикува в личния си профил във "Фейсбук" скандален клип на "граждански арест" на трима афганистанци край Звездец.

Двамата защитници на Перата доведоха нов свидетел и поискаха той да бъде изслушан. Показанията му щели да докажат, че Низамов е действал адекватно и че не се бил саморазправял с мигрантите, а бил търсил полиция.

Съдът отхвърли исканията за изслушването на свидетеля.

Защитата настоя също и за приобщаването на нови доказателства - записан час за офталмолог и разпечатка от телефонни разговори. Съдът отхвърли и това искане.

Стана ясно, че офталмологът е трябвало да констатира нараняване на окото, което Низамов е получил при задържането на чужденците. Той обаче бил арестуван в деня на прегледа.

По делото имало показания и на таен свидетел, стана ясно по време на днешното заседание. Той разказал на полицаите точно как са арестувани афганистанците. Адвокатите знаели кой е той, тъй като преди това се бил обадил на Перата. Той не се криел от Нимазов, а от общественото мнение, твърдият защитниците.

Адвокатите изтъкнаха, че в показанията на афганистанците никъде не се посочвало, че са били „преджобвани” за пари. Това бе потвърдено и от съда.

Низамов пък се бил обидил от твърденията, че е крадец. Той заяви, че действал единствено от патриотични подбуди.

На три години условно са осъдени самите афганистанци. Къде се намират те сега обаче не се знаело, според защитата на Низамов.