От началото на годината са санкционирани малко над 2000 пешеходци заради неправилно пресичане на необозначени за целта места. Това обяви шефът на КАТ "Пътна полиция" Бойко Рановски пред News.bg.

КАТ "Пътна полиция", съвместно с БЧК и други организации, ангажирани с безопасността на пътя, стартират кампания "Облечи се цветно! Запази живота си на пътя!". Тя е част от втория етап на традиционната акция "Зима".

Днешният 16 ноември е обявен за ден без загинали пешеходци. Във фокуса на кампанията са децата, тъй като от началото на годината са загинали 32 деца, което е повече спрямо миналата година.

Рановски призова пешеходците и конкретно децата да бъдат облечени в цветни дрехи, тъй като зимата се стъмва по-рано и по този начин шофьорите по-лесно ще ги виждат.

Пред НДК малчугани в цветни дрехи и с цветни балони се събраха и изпяха песничка, с която апелираха за толерантност от страна на шофьорите и да им бъде правен път.

Пешеходците, особено в големите градове, трябва да използват подлезите и надлезите, както и да пресичат на пешеходни пътеки.

"В момента се движат и пресичат на всевъзможни места, което ги прави уязвими и се стига до много тежки инциденти", коментира шефът на "Пътна полиция".

По думите му броят на санкционираните неправилно пресичащи пешеходци е малък, тъй като все повече се въвеждат технически средства за контрол, а те не могат да установят нарушителите, както когато има полицаи.