Съдят петима за участие в група за данъчни измами, ощетили държавния бюджет с милиони левове.

Събраните доказателства сочат, че за времето на съществуването си - от февруари 2011 г. до януари 2015 г., групата избегнала плащането на задължения по Закона за ДДС за над 22 млн. лв. Те били ползвани като данъчен кредит от две действащи търговски дружества, собственост на участник в групата.

Престъпната схема начертал ръководителят на групата. За реализирането й привлякъл свои приближени и бизнес партньори, сред които собственикът и управител на действащите дружества.

Били регистрирани 12 фирми от типа "липсващ търговец" на името на подставени лица с нисък социален статус, без дейност, активи и служители. Целта на кухите дружества била да поставят началото на неистински документален поток и неправомерно да формират данъчен кредит на действащите фирми.

Ръководителят на престъпната група определял функциите на всеки от участниците в нея. Един от тях имал задачата да намира "собственици" и да регистрира на тяхно име кухите търговски дружества, друг отговарял за осигуряването на фалшиви договори за консултантска дейност и други услуги, фактури за фиктивни доставки и за покупка на машини (средно по 100 фактури на месец), ЧМР, товарителници и т.н. За счетоводството били наемани външни експерти, които не подозирали, че обработват фалшиви документи.

Собственикът на дружествата внасял месечните справки декларации по ЗДДС, които винаги отчитали висок оборот и ниска печалба.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.