България изпраща екип от 5 лекари в Хаити. Той ще е част от състава на военнополева болница на френските въоръжени сили.

Първоначално нашите медици трябваше да бъде на остров Мартиника, но в последния момент беше решено да помага на френските си колеги в Хаити.

Лекарите са водени от хирурга подполковник Александър Парашкевов. За Хаити заминават още подполковник Кольо Спасов - травматолог; подполковник Пламен Карагьозов - анестезиолог реаниматор и медицинските сестри - старшина Даниела Иванова и Надежда Новоселска. Всички те имат богат опит от участието си в различни мисии на контингенти на НАТО.

Старшина Надежда Новоселска освен семейство оставя в България и домашния си любимец - своето куче.
„От всичко се притеснявам, но съм го правила. Наистина отивам с нагласата да помогна", заяви тя.
„Това е нещото, което те крепи. Колкото и човек да си мисли, че е силен, отиваш на място, където ще видиш много човешка трагедия", допълни Новоселска.

Не за първи път български военномедицински екип се отзовава на подобен апел за помощ, коментира зам.-външният министър Марин Райков.
„Аз съм щастлив, че ние имаме възможност да си сътрудничим с френската страна", посочи той. Изпращането на лекарите е инициатива на нашата страна, уточни Райков.

Трагедията в Хаити той определи като уникална драма с много жертви. Това е едно френско-българско сътрудничество, което бе инициирано от българското правителство, заяви френският посланик у нас Етиен дьо Понсен, който дойде да изпрати на летището българския екип.

Предвидено е утре вечер българските медици да са в Хаити при френските си колеги, подчерта той.
Дьо Понсен уточни, че няколкостотин души е френският екип на остров Мартиника. Българската помощ идва в подходящ момент, смята още френският посланик в България.

Намалява надеждата за откриване на оцелели сред отломките в опустошения от земетресението Хаити.

Въпреки немалкото случаи, в които спасителните екипи успяха да изведат живи от отломките дни след бедствието, сред които и бебета, днес това е вече почти невъзможно.

Вчера нови два труса разлюляха Порт-о-Пренс, но все още няма данни за нови разрушения.

Хаити бе ударено от 50 вторични земетресения след 12 януари, когато трусът от 7 по Рихтер буквално разруши столицата.

Министерство на отбраната вече реши да изпрати близо тон и половина палатки, одеала и спални комплекти от ресурса на Българската армия.

Според официални представители от правителството на Хаити броят на загиналите само при първия силен земен трус е 200 000. До момента са погребани около 80 000 души.
По данни на Европейската комисия над 2 милиона души са без покрив над главата. Голяма част от тях са деца.