В България има 21 досъдебни производства, една присъда и 6 внесени в съда обвинителни акта по дела свързани с европейската служба по борба с измамите ОЛАФ, която разследва злоупотреби с европейски средства.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков в Брюксел в отговор на твърденията на представители на ОЛАФ, че от България се очаква повече активност и че при разкритата преди дни операция за източване на пари от САПАРД инициативата не е била на България.

Първоначалните разкрития не са направени у нас, а страната ни е изпълнила на ангажиментите си и е партнирала в операцията, каза Румен Петков, цитиран от БНР.

„От Германия по същество тръгва информацията, защото операциите по фалшифициране на документите и по фалшифициране на машините се извършват на територията на Германия и това няма как да тръгне от друго място - то трябва да бъде констатирано там. В България пристигат неистински документи и в България пристигат подправени машини, но това митничарят не може да го констатира и упрек към българските митници въобще не може да бъде отправян," каза министър Петков.

Министърът Петков каза още, че замисълът на злоупотребата едва ли е бил български.  

„Във всички случаи, без хората, които са задържани в Германия и Швейцария, това практически е невъзможно. Надали в България съществува този опит и може да бъде реализиран такъв замисъл, без това да е подсказано от страни, в които има натрупан такъв и в които очевидно това е правено. Не мисля също, че водещите в случая са българските дейци", каза още вътрешният министър.