„Европейският съюз не ни наложи предпазни клаузи, може би защото оцени политическата ни воля и реалността, от която тръгнахме," обяви министърът на вътрешните работи Румен Петков в предаването „Тази сутрин" на bTV.

Той припомни, че законът за изпиране на пари е влязъл в сила едва през 2004 г.

На неколкократно поставения въпрос защо нямаме осъден крупен гангстер и политик Петков отговаряше с обяснението, че е по-важно в момента, че институциите работят в различна атмосфера.

Преди година, две, те се замеряли с обвинения кой не си е свършил работата, а сега във взаимоотношенията им е в сила екипният принцип на работа, като са разпределени ангажиментите и отговорностите, обясни вътрешният министър.

Важно е да се оцени това, че вече не оставаме впечатление у бандитите, че спорейки помежду си, нямаме време да се занимаваме с тях, подчерта Петков.

На въпрос как ще коментира информацията, появила се в днешния печат, че вдовицата на Косьо Самоковеца е успяла да продаде хотела му в Боровец на банкерката Петя Славова, Петков отговори, че за него подобна продажба е неприемлива и че този случай е потресаващ.

Той увери водещия Бареков, че започва масирана проверка в курортите, което обаче не означава, че държавата не стои твърдо зад най-динамично развиващия се сектор в българската икономика - туристическия.

Много се говори, че в туристическия сектор се изпират пари, но това не трябва да бъде драматизирано от сектора.
Важно е да убедим себе си и нашите партньори, че този сектор се развива с цената на усилията на българските и чуждите инвеститори и с цената на една почтена политика, добави Петков.
Той обаче призна, че тази необходима проверка е закъсняла.

Важно е да не се внушава, че страната ни е раздирана само от нечисти сделки и корупция, категоричен бе шефът на МВР.

На въпрос дали в министерството имат списък с нови имена на корумпирани политици, Петков отговори, че „етапът със списъците трябва да го оставим зад гърба си".
Той също така и не отговори дали в момента има разработки за конкретни политически лица, като контрира въпроса с уверението, че и на 2 януари догодина МВР ще продължи да работи със същите темпове и усилия.

Запитан за разследванията около предизвикалите силен обществен интерес екзекуции на Иван Тодоров - Доктора и на банкера Емил Кюлев, Петков обяви, че версиите по случаите вече са изчистени, а освен това се отчита рязко намаляване на подобен тип нагли престъпления.
Той обаче не скри, че за разкриването на тези престъпления ще е необходима помощта на партньорски служби.

На въпрос дали в момента в България действат групировки като бившите СИК и ВИС, които бяха покровителствани от държавата, Петков бе категоричен, че такива вече няма.