Хирурзи в "Пирогов" оперираха погрешка здравата лява ръка на момиченце на 1 година и 10 месеца, вместо наранената дясна.

Малката Виктория Балабанова била доведена в Института за спешна медицинска помощ от Пловдив на 24 януари, тъй като преди няколко месеца притиснала дясната си ръчичка на врата на асансьор.

Момиченцето е оперирано същия ден от доц. д-р Павка Тричкова, началник отделение „Хирургия на ръка, реплантация и микрохирургия".

В резултат на техническа грешка, допусната още при приема на детето, интервенцията е извършена на лявата вместо на дясната ръка. Още при срязването на кожата доц. Тричкова установила това и веднага е възстановила минималния оперативен разрез. Интервенцията не може да увреди пръста и ръката.

След направена проверка назначената извънредна комисия е изготвила предложение за административни наказания. За доц. Павка Тричкова е предложено „уволнение", за д-р Даниела Паскалева - приемащ лекар, както и за д-р Юлия Кирилова - асистент-оператор- „предупреждение за уволнение."