Българската държава постигна споразумение по правния казус „Томас Вит срещу Република България". Страната ни трябва да изплати 10 500 000 евро за наеми за използването на реституиран недвижим имот в Берлин.

Първоначално България беше осъдена да заплати наеми за ползването на реституирания недвижим имот на ул. „Фридрихщрасе"№ 62 в Берлин в размер на 11 646 704 евро плюс лихви, но след двумесечни преговори с представители на Томас Вит сумата е намалена с повече от 4 500 000 евро.

Съгласно споразумението и въз основа на постигнатия компромис България ще заплати на наследниците на ищеца 10 500 000 евро, без наказателни лихви и лихви за забава. Също така, предвид сложната финансова ситуация на страната, е договорено плащането на сумата да се извърши на вноски през 2010 г.

От гледна точка на авторитета на българската държава - срещу нея няма да има влязло в сила осъдително съдебно решение на граждански съд на една чужда държава.

От МВнР припомнят, че настоящият правен казус е заварен от новото ръководство, като осъдителното решение бе влязло в законна сила и се провеждала процедура по принудителното му изпълнение.

През 1951 г. Народна Република България придобива от Управлението на недвижими имоти „Хаймщете Берлин", учреждение с публичноправен характер. Става въпрос за недвижим имот в Източен Берлин, който страната ни използва десетилетия наред като търговска мисия в ГДР.

Преди това, през 1950 г., този парцел бива отчужден без обезщетение от търговския съветник Йозеф Вит и бива национализиран.

Със съдебно решение от 08 май 2003 г. Федералният административен съд задължи Федерална провинция Берлин, да възстанови обратно собствеността върху въпросния парцел на наследниците на търговския съветник Йозеф Вит. Решението е окончателно и е влязло в законна сила.

В изпълнение на решението с Разпореждане от 12 февруари 2004 г. на Провинциалната служба за уреждане на неразрешени имуществени въпроси в Берлин, правото на собственост върху имота се прехвърля на наследниците на търговския съветник Йозеф Вит.

Българската държава подава жалби, за да запази правото на собственост върху имота, но тези опити остават без резултат и реституцията влиза окончателно в сила на 11 юли 2005 г. Правният спор е приключен на две инстанции.