Пловдив е пред епидемия от варицела, предупредиха от Регионалната здравна инспекция. Всеки ден средно поне 9 деца се разболяват от шарка, като само за месец новите болни са близо 300.

Все още за истинска епидемия или бум на болестта не може да се говори, но заболеваемостта се повишава, твърдят епидемиолозите. За сравнение през ноември миналата година болните от варицела са били 240, а за предходния месец почти наполовина - под 140.

Лекарите коментират, че е нормално пикът на болестта да е през зимния сезон, понеже шарката се прихваща лесно. А заради студеното време децата се затварят в закрити помещения, където заразата прескача още по-бързо. В момента част от детските заведения в града са под карантина, а училищата са във ваканция и там разпространението на заболяването вероятно ще спре.

Преди няколко дни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев предупреди, че е възможно да пламне нова епидемия от морбили. Той отбеляза, че по време на предишния бум на болестта са били ваксинирани спешно над 200 000 деца. В резултат на усилията на лекарите, здравните медиатори и представителите на БЧК епидемията е била овладяна, но има реална опасност, ако отново започнат пропуски в редовните имунизации, тя да се завърне след 5-6 години.