Близо 1 милион и 200 хиляди лева ще раздаде Районната здравна каса в Пловдив като материално стимулиране на 487-те общопрактикуващите лекари в областта.

Това съобщи директорът й д-р Борис Джурджев, цитиран от Радио Пловдив.

Той уточни, че най-голяма сума от 7466 лева за добра свършена работа ще получи джипи от Пловдив, като отказа да съобщи името на рекордьора.

Между 5 и 6 хиляди лева ще са премиите на 7 лекари, 105 ще бъдат стимулирани със суми от 3 до 5 хиляди лева. Най-голяма група от семейните лекари - 208 ще вземат премии до три хиляди лева. Само 28 медици ще получат по хиляда лева към заплатите си за декември.

Допълнителното материално стимулиране се дава за първи път на общопрактикуващите лекари и че то бе договорено още миналата година между Управителния съвет на Здравната каса и Сдружението на джипитата.

Паричните премии се определят на база качествено извършена медицинска дейност, брой на пациентите, извършени профилактични прегледи, наблюдение на диспансерно болни, както и дали имат взета специалност по обща медицина.
По данни на Здравната каса само 161 джипита от областта до момента за придобили такава специалност и те ще получат допълнително по 200 лева за това.