Пловдивският апелативен съд потвърди решението на съдия Кристина Пунтева от Окръжния съд в Пазарджик за прекратяване на делото срещу 14-те нашенски „джихадисти”.

Припомняме, делото бе образувано срещу 14 подсъдими, обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“.

Мотивите са, че в досъдебното производство при изготвяне на обвинителния акт от прокурора отново са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Те са довели до ограничаване на процесуалните права на 11 от 14-те обвиняеми. Те не са могли да разберат въз основа на кои точно факти и обстоятелства са обвинени в престъпленията, посочени в обвинителния акт. Не разбрали и защо са обвинени, че са извършили въпросните престъпления в посочените от прокурора времеви периоди. Обвиняемите не могли да разберат въз основа на кои факти и обстоятелства прокурорът ги обвинява, че престъпленията са извършени по посочените начини.

От съда поясняват, че делото е върнато на Окръжна прокуратура – Пазарджик за отстраняване на допуснатите нарушения.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.