Варненският апелативен съд е наложил по 15 години затвор на двама подсъдими за убийство в село Дюлино, съобщават от пресслужбата на съда. Севдалин Атанасов от Долни Чифлик и Митко Асенов от Поморие са признати за виновни за убийството на Иван Златев от село Дюлино през 2010 година.

Втората съдебна инстанция е отменила оправдателна присъда от септември миналата година. Извършена е нова съдебно-техническа експертиза, която анализирала данните от мобилните оператори и местонахождението на Атанасов и Асенов в деня на убийството. Проведени са четири съдебни заседания, разпитани са свидетели. В резултат на това апелативната инстанция заключва, че двамата подсъдими са виновни за убийството на 77-годишния животновъд.

Двамата са осъдени да заплатят обезщетение на близките на убития мъж в размер общо на 180 000 лв., както и 2066 лв. разноски по делото и държавни такси върху присъдените обезщетения.

От съда припомнят, че тандемът е задържан месеци след престъплението. Тялото на пенсионера било открито от съседите му в двора няколко дни след убийството. Севдалин и Митко прескочили дъсчената ограда, за което свидетелстват калните дири, оставени от тях. Те били изненадани, когато опитвали да задигнат метални предмети от двора, защото точно тогава възрастният човек излязъл да нахрани животните си в пристройката. Двамата ударили по тялото и главата животновъда и строшили черепа му.

Съдебно-медицинска експертиза установила дни по-късно, че причина за смъртта на Иван Златев била тежката черепно-мозъчна травма, тежкия мозъчен отток и разкъсаната мозъчна обвивка.

Севдалин Атанасов и Митко Асенов били задържани под стража още в съдебната зала.

Съдебният акт може да бъде обжалван пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.