Двама са задържани по сигнали за "купуване на гласове". Това съобщиха от МВР, като се позоваха на данни на Националното междуведомствено звено.

За търговия с гласове са образувани 12 досъдебни производства.

По други 33 прокурорски преписки работата продължава, добавят от министерството. Полицейските проверки в деня на изборите за ЕП са били над 70, в 21 от случаите сигналите не са се потвърдили.

В РУ на МВР в Лом е получен сигнал по телефона за лице, склонявало жителите на с.Долно Линево,  да гласуват за определен политически кандидат за предстоящите избори. Въпросното лице е извършвало агитация на хората за гласуване и е предлагала по 15 лева на човек.

Никой от гражданите, на които е било направено подобно предложение обаче, не е проявил интерес.

Досъдебно производство е образувано и срещу лице от ромски произход, жител на Пловдив. Той е съставил списъци на лица, които да гласуват за определена политическа партия срещу заплащане. Сигнали за търговия с гласове има и в Монтана, както и в Полски Тръмбеш, където също са образувани досъдебни производства

В полицията в Хасково е подадена жалба от председателя на общинския съвет на политическа партия в Града за груба намеса на служителите от полицията в процеса на гласуване. След извършената проверка в РУ Хасково обаче е установено, че не са налице достатъчно данни за извършено престъпление.

В РУ на МВР - Нова Загора е получен сигнал за лице от с. Баня, държало в себе си лични картина жители на селото, имащи право на глас, които все още не били гласували. Образувано е досъдебно производство, а свидетелите се разпитват пред съдия.

В Сандански е задържан за 24 часа мъж от с. Микрево, в чийто автомобил са намерени списъци на избиратели.

Както по-рано съобщихме, в Русе също има задържан по съмнение за купуване на гласове.