За модификация на сюжета на телефонните измамници ни сигнализира наш читател.

Г-н Драганов писа до редакцията на сайта, че е провел много странен разговор с полицейски служител, но когато се усъмнил, затворил телефона.

От номер +359 2 400 91 разговарял със "следовател Красимир Петров от Криминална полиция" - до тук традиционен сюжет на телефонни измамници, въпреки израз от типа "Ние сме една криминална полиция. Нали знаете жълтата сграда на бул. "Мария Луиза", сещате ли се".

"Следователят" разкрил, че номерът му бил открит на второ място в тефтерче на вече задържан телефонен измамник. Драганов бил набелязан за жертва и предупреден, че е много вероятно скоро телефонни измамници да се свържат с него. Затова и му продиктували телефонен номер, на който да се обади, ако това се случи - 0700180020 (не на 112 или в най-близкото РПУ). На нас господин Драганов обясни, че първоначално гласът отсреща бил плътен и ерудиран, но при неудобни въпроси, променил тембъра си, доловил се и "тънък ромски акцент".

Според господин Драганов посоченият номер е импулсен и той ще бъде таксуван за обаждането си солено. Затова и решил да съобщи по някакъв начин за модификацията в схемата на телефонните измамници.

News.bg позвъни и на двата номера, но без успех. На първия - +359 2 400 91, чухме "Избраният код е грешен", а на втория - 0700180020 - "Набраният от Вас номер е невалиден".

Справка показа, че технологично е възможно първият номер, въпреки че започва с код за София (02), да бъде позициониран другаде както в страната, така и извън нея.

А как стои въпросът с номерата с код 0700? От информационните отдели и на трите големи мобилни оператора - A1, Telenor и Vivacom - стана ясно, че всяко юридическо лице може да получи номер с национален код 0700, като това може да стане и през трите оператора. Нито един от операторите обаче не разкри дали въпросният номер е със сключен към него договор, което прави проследяването много трудно.

Физическо лице също може да сключи договор и да получи такъв номер, обясниха служителите в телекомите.

Нещо повече - би трябвало обажданията към тези номера да се таксуват съгласно заложените ставки в тарифния план на всеки потребител и според неговия план с мобилен оператор.

От Комисията за защита на потребителите (КЗП) обясняват, че търговците са задължени да оповестят на потребителите това, както например правят някои от родните институции, които също използват номера с този код. Например, на сайта на КЗП е посочен "Номер на потребителя" - за подаване на сигнали, който е с код 0700. Под номера е посочено: "Разговорите към националния телефон се таксуват според цените / тарифите на Вашия оператор към стационарни номера 0700 на БТК."

Освен 0700 съществуват още два национални кода:

0800 - при код 0800 разговорът е за сметка на набрания номер;

0900 - при код 0900 става въпрос именно за импулсни телефони, като цените при тези номера могат да достигнат до 2.40 лв. на минута. Такива телефони се използват от различни консултантски фирми, психолози, еротични телефони и други.

Възникна въпросът - може ли физическо или юридическо лице да поиска обаждането към номер с код 0700 да се тарифира по-скъпо, например по 2-3 лева на минута. Отговорът е НЕ - цената на разговор с телефон с код 0700 варира между 0.29 и 0.32 лв. за мунита в зависимост от фиксираната цена на оператора, която е посочена в договорите на потребителите. Следователно подозренията на господин Драганов не са верни. Това обаче не по никакъв начин не омаловажава неговите подозрения, че той е бил забъркан в телефонна измама.

Задаваме си друг въпрос - как точно използват телефонните измамници номера с код 0700 и дали схемите им продължават да бъдат същите нататък. Бяхме склонни да станем експериментални жертви, за съжаление обаче номерът беше изключен. Лошото в целия този казус е, че гражданин всъщност няма начин да провери какви са тези номера - от операторите отказват справката, а и няма услуга, която да предоставя информация на потребителите за това каква е тарифата на даден телефон, към кой оператор е и други.

Относително спасение, но явно не и от ало-измамниците, се явява мобилно приложение, което се казва точно "0700", направено от софтуерния специалист Пламен Тенев. Апликацията е телефонен указател, в който можем да открием алтернативата на телефон 0700..., без значение дали е на институция или на любимия ни ресторант. Апликацията е на пазара от 2018 година и към момента има над 500 номера в указателя си.

И в апликацията обаче телефонът 0700180020 на "следовател Красимир Петров от Криминална полиция" не се открива. Така единственото, което Ви остава е да тръгнете по каналния ред - сигнал - личен и на място в най-близкото полицейско управление.

Близо десетгодишна сага с телефонни измами в България

Близо десетгодишна сага с телефонни измами в България

Намаляват ли измамите или измамниците стават все по изобретателни?