Телефонните измами намаляват. Това увери главният секретар на МВР Младен Маринов преди три месеца. Като причина за това той изтъкна, че все повече хора сигнализират, когато има телефонни измами. Съвместната работа на полицията и медиите също допринасяла за това.

Телефонните измами намаляват, уверява МВР

Телефонните измами намаляват, уверява МВР

Разплели мрежа на телефонни измамници във Ветово

"Телефонните измами не се извършват от един човек или от една група хора, а от широк кръг. Сигналите водят към Ветово. В последните месеци имаме две акции и разплетохме цялата мрежа", похвали се Маринов.

Относно информацията, че има полицейски чадър над "ало" измамниците, Маринов заяви, че тече проверка в Русе, но нямали категорични данни техни служители да покровителстват този вид престъпления.

Днес полицейски шеф бе задържан по подозрение за "чадър" над ало-измамници.

През 2015 година МВР, отчете увеличение на броят на телефонните измами. За първото шестмесечие на годината са извършени 496 телефонни измами. Броят им е със 114 повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от Главна дирекция "Национална полиция". Служителите на реда отчитат и повишена разкриваемост

МВР предупреждава за осемте най-разпространени телефонни измами

МВР предупреждава за осемте най-разпространени телефонни измами

Расте и броят на задържаните измамници

Представяме една малка част от извършените в България телефоони измами през годините.

През 2014г. перничанка на 74 г. е измамена с 10 000 лева. Мъж, представил се за лекар, позвънил на домашния телефон на възрастната жена и заявил, че дъщеря й си е счупила крак и се нуждае от спешна операция, която струва скъпо.

Петима души са задържани за телефонни измами на при акции в пет области. На 20 август тази година в Нова Загора е задържан криминално проявен на 24 години, след извършена телефонна измама за 1600 лева и златни накити. Младежът е използван като куриер-муле. В координация със сектор "Измами" на Националната полиция, служители от трите областни дирекции са установили, че младежът е участвал в още три телефонни измами. Едната е за 11 хил. лева, извършена през месец март в Стара Загора, а другите две са за общо 7 хил. лева, осъществени през месец юни в Плевен.

В три отделни случая пенсионери са се простили със значителни суми, измъкнати им от измамници в началото на 2017 година. В Плевен 84-годишен мъж е изхвърлил през балкона на апартамента си 2150 лева. Той бил измамен по най-новия и разпространен в момента сценарий. Обадили му се по телефона и непознат се представил за "ченге". Обяснил му, че са по следите на банда измамници и те щели да го потърсят, за да се опитат да го измамят.

Бум на телефонните измами с маслени радиатори в Благоевградско

Бум на телефонните измами с маслени радиатори в Благоевградско

Четири баби са измамени за няколко часа

През 2016 година в Благоевградско е регистриран истински бум на телефонните измами. Схемата, по която се осъществяват, е нова - търсят пари за покупка на маслени радиатори. Четири възрастни жени от Разлог и Банско само за няколко часа са попаднали в капана на измамниците и са били подлъгани да си дадат спестяванията.

През 2012 година полицаи от Бургас задържаха 20-годишен "рекордьор" на телефонни измами. Той успял да отнеме суми от порядъка на 1500 - 3000 лв. от шестима възрастни бургазлии на възраст от 65 до 80 години, които лъжел безразборно по изпитания сценарий за катастрофирал близък, нуждаещ се от спешна операция. Разкритите измами показват, че той е успял да вземе общо над 10 000 лв. от възрастните хора.

Календар против телефонните измами

Календар против телефонните измами

Идеята е почти всяко семейство, особено самотно живеещите

През 2009 година полицейски инспектори посетиха жителите на Ямбол и областта с подарък календари за 2010 година, в които са описани всички досега използвани схеми на измами по телефона. Календарът се сгъва лесно под формата на пирамида, за да може да се постави на видно място в домовете. Отпечатани са 3000 екземпляра.

На гърба на календара-пирамида са описани осем схеми на телефонни измами - убит при катастрофа», болен от свински грип, печалби от големите търговски вериги, колети от чужбина, зареждане на ваучери и други. Същата година и община Велико Търново също провежда разяснителна кампания срещу зачестилите телефонни измами.

Повече от 10 години медии и полиция предупреждават обществеността за случите на телефонни измами. Намаляват ли измамите или измамниците стават все по изобретателни?

Зачестяват случаите на телефонни измами

Зачестяват случаите на телефонни измами

Според полицаи, лицата извършващи този род измами най-често действат в група

Най-разпространени схеми за извършване на телефонни измами:

Измамници се представят за служители на реда и изфабрикуват провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която да послужи за задържане на извършителите на телефонни измами.

Обаждат се за тежко пострадал роднина и необходимост от спешна скъпоструваща операция, лъжат за заразени близки и роднини с птичи/свински грип и искане на пари за скъпоструващи ваксини, мамят за реализирано пътно-транспортно произшествие от близък роднина с починал човек или малко дете.

Опитват да Ви излъжат с освобождаване на колетна пратка или за закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола на голям магазин. Има измамна схема и за необходимост от преводач.

Измамниците обещават жертвите си по-големи социални помощи.

И не на последно място, случайни потребители получават кратко съобщение (SMS) с текст на телефоните си "Спешно обади се" и посочен телефонен номер.

NEWS.BG съветва гражданите да не дават пари на непознати за тях хора при никакви случаи!

Да не се доверяват на непознати лица, както и да не предоставят лични данни по телефона.

Да запазят самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда.

Ако все пак имат съмнение, че се обажда техен близък човек, първо да пробват да се свържат с него или с друг роднина чрез свой съсед или познат.

В случай, че получат такова обаждане и спрямо тях се направи опит за извършване на телефонна измама, незабавно да подадат сигнал на тел. 112 и да се свържат с властите. Често след своевременно подаден сигнал за извършваща се телефонна измама, извършителите много бързо са задържани от органите на полицията.