През последната седмица в различни поделения на полицията в Русе са получени близо 10 сигнала от граждани, че са били обезпокоявани по телефона от неизвестни лица, които са се опитали да се представят за техни познати близки или роднини и под различен предлог са им поискали пари.

В част от схемите измамниците са се представяли и като служители на реда. Сред регистрираните случаи през последната седмица само при два на потърпевшите са нанесени финансови щети в размер на 40 и 50 лева.

От началото на септември като цяло на територията на ОДП - Русе са регистрирани общо 16 случая с нанесени щети - измами с ваучери, мними преносители на колети, „лагерни измами" и други, информира Ruseinfo. На 19 септември в Русе бяха установени и задържани извършителите на подобна престъпна схема.

За 9-месечието на тази година Русенската областна полиция е разкрила извършителите на 30 такива престъпления като продължава работата по още 45 сигнала за различни видове измами.

В случаите с телефонните обаждания измамниците целят да се облагодетелстват обикновено със суми между 50 и 500 лева, но има и случаи в които извършителите са поискали и по-големи суми до 2000 лева.

Според полицаи, лицата извършващи този род измами най-често действат в група и използват различини сценарии.
Измамниците принуждават потърпевшите да закупуват ваучери на различни мобилни оператори и да издиктуват идентификационните номера. При въвеждане на номера в телефона си, извършителите добавят към сметката му суми, съответстваща на стойността на ваучерите.

Измамникът се обажда на домашен телефон (обикновено на възрастни хора) и се представя като техен роднина или познат на техен близък, без да съобщава името си. В много от случаите потърпевшят сам назовава името на своя познат и пита "Ти ли си?". Измамникът се възползва от заблудата, която вече е създал и започва да убеждава своя "роднина", че има финансови затруднения, а му се налага да провежда телефонни разговори.

Помолва го да закупи ваучери на различни мобилни оператори и да му продиктува идентификационните номера. Убедителен и находчив, мнимият „роднина" успява да провокира у потърпевшия съчувствие и в желанието си да помогне на близък човек, той изпълнява "молбите" му.

При друг „сценарий" непознат се обажда на мобилния или на домашния телефон на гражданин и се представя за служител на МВР или друга институция. Обикновено обаждането е в необичаен час - рано сутрин, късно вечер или през нощта. "Служителят" назовава името на тъжителя и му разпорежда веднага щом затвори, да му позвъни на посочен мобилен телефон, за да си "спести проблеми" с полиция, прокуратура, следствие и т.н.

Мнимият служител се стреми да задържи гражданина на линията, колкото е възможно по-дълго за да получи повече информация. Убеждава го, че той или негов познат е извършил административно нарушение, за което дължи глоба.

Глобата може да заплати по два начина - като се яви в съответното РПУ или като закупи ваучери към определени мобилни оператори и му издиктува серийните номера. Сънен, притеснен и объркан, потърпевшият обикновено изпълнява всичко, което му се разпорежда.

Полицията съветва гражданите, към които бъде отправено подобно искане, да не се доверяват само на телефонното обаждане, колкото и логично и убедително да им звучи то. Да не съобщават на непознати лица по телефона лични данни, в това число ЕГН, адрес и роднински връзки, дори когато те се представят за полицейски служител.

От МВР препоръчват на гражданите при всяко съмнително обаждане, преди да предприемат закупуване на ваучери или превеждане на суми поискани по телефона от познати или от "служители", да се посъветват с полицията - районния си инспектор или да позвънят на тел. 166.

Съществува и друга схема за измами по телефона. Такъв тип престъпления са регистрирани най-често в малките населени места, а потърпевши са хора от третата възраст. Обикновено на домашен телефон се получава обаждане от лице, представящо се за роднина /внук, братовчед, племенник и т.н/, който е в затруднено положение и се нуждае спешно от сума пари.

После уговаря жертвата да даде парите на друго лице например негов познат, който има път към селото или града и се уточнява мястото на срещата където да се предаде сумата. Подбират се многолюдни места или се отива изненадващо на адреса. След като сумата е дадена в крайна сметка се оказва, че роднината не се е обаждал и не е изпращал никакъв познат.
Друг известен трик е, когато измамниците се представят пред потърпевшите за преносители на пратки или колети от чужбина, изпратени от техни близки и познати, като им обясняват, че за да ги получат е необходимо да им заплатят митническите разноски. После нещата се развиват като при предишния „сценарий".

Ако станете жертва на такива престъпни схеми е добре още след първото позвъняване да се свържете с близки и познати, за да изясните дали човекът, които се е обадил е истинският роднина, а след това се обърнете и към полицията.

Ако не успеете да изясните тези факти не се колебайте, а потърсете помощ от полицията и не предприемайте действия преди да сте убедени в истината.

Трябва да се знае, че извършителите на измами са много добри актьори и разполагат с богат репертоар от техники за заблуда, демонстрират състоятелност, възможности и влиятелни познанства, умело имитират съчувствие, добронамереност и желание да помогнат.

Те са изключително ловки и изобретателни при извършване на престъпленията, а ние им помагаме с нашата наивност.