В Благоевградско е регистриран истински бум на телефонните измами. Схемата, по която се осъществяват, е нова – търсят пари за покупка на маслени радиатори.

Четири възрастни жени от Разлог и Банско само за няколко часа са попаднали в капана на измамниците и са били подлъгани да си дадат спестяванията.

Измамената Елена Кадева разказва пред БиТиВи, че около 16.00 часа й позвънил мъж, който я попитал дали го познава. Тъй като гласът бил подобен на този на познат на бабата в Скопие, тя попитала: „Ти ли си, бре Гоце”. Мъжът отговорил утвърдително и заявил, че е закъсал, тъй като е в Скопие и му били докарали техника в магазин в Разлог. Той бил поръчал радиатори, но тъй като за тях имало много желаещи, трябвало да се плати капаро.

Версията била потвърдена и от „шефа на магазин за бяла техника”. Възрастната жена сложила парите в плик и дала точни инструкции по кой път е най-пряко да се стигне до дома й. Пратеникът пристигнал за минута.

Малко по-късно в същия капан попаднала и Елена Бонкова от Разлог. Тя получила обаждане от мъж, който се представил за племенника й от София. За радиатори й били поискани 10 000 лева. Тя дала 1000 лева.

Жената сигнализирала в полицията, след като разбрала, че е излъгана. Тя описва измамника като мъж на средна възраст, леко мургав.

Телефонните измамници са успели да „ужилят” още две възрастни жени от Разлог.