В три отделни случая пенсионери са се простили със значителни суми, измъкнати им от измамници, съобщи БТА.

В Плевен 84-годишен мъж е изхвърлил през балкона на апартамента си 2150 лева.

Той бил измамен по най-новия и разпространен в момента сценарий. Обадили му се по телефона и непознат се представил за "ченге". Обяснил му, че са по следите на банда измамници и те щели да го потърсят, за да се опитат да го измамят.

Фалшивото ченге обяснило, че дядото трябва уж да им се върже, да им даде парите, за да може да ги спипат на местопрестъплението, а сумата да е веществено доказателство. После щели да му я върнат.

Дядото се съгласил и метнал парите, знаейки, че ги дава на измамници, но очаквайки "ченгетата" да ги хванат.

За часове са получени 8 сигнала за „ало”-измамници в Кюстендил и Дупница

За часове са получени 8 сигнала за „ало”-измамници в Кюстендил и Дупница

Действат по най-модерния сценарий и се представят за „ченгета”

На следващия ден чак разбрал, че е измамен и подал сигнал. Започнато е досъдебно производство, но се води срещу неизвестен извършител.

Връстница на дядото, но в другия край на България - Хасково, е попаднала под ударите на почти същия сценарий. 84-годишната жена първо била заплашена по телефона от неизвестен. Той я предупредил, че спрямо нея и сина и ще бъде извършено насилие, ако не плати.

После и се обадил фалшив полицейски служители и обяснил, че са засекли заплахите и ще й помогнат. Трябвало да даде парите на изнудвача, за да го хванат с тях. Бабата изхвърлила през балкона 2000 лева, сложени в найлонов плик.

Телефонните измамници са се активизирали в Кюстендилско

Телефонните измамници са се активизирали в Кюстендилско

Представят се за полицаи и лекари

Третата случка е от Свиленград. Там измамниците са действали по остарелия вече и позабравен сценарий с "пострадал близък" и пари "за лечение".

На домашния си телефон е била потърсена 72-годишната жителка на Свиленград. Казали й, че близкият й е в тежко състояние и трябват пари в брой. Така се простила с 10 000 лева, които оставила на посоченото от измамника място - външния прозорец на жилището й.

По всички случаи са образувани досъдебни производства, а извършителите се издирват.