Публикувани са промените, според които ще се отнемат повече контролни точки от талона на шофьорите, които карат след употреба на алкохол, с превишена скорост и изпреварват неправилно и рисково. Промените са в Наредбата за контролните точки и днес са публикувани в Държавен вестник. Измененията влизат в сила от 28 март.

Контролните точки остават 39 в нормалните случаи, а за младите шофьори с под 2 г. опит зад волана те са 26. Отнемането на всички точки ще води до загуба на правоспособността за най-малко 6 месеца.

След употреба на алкохол

За хванатите с алкохол в кръвта между 0.5 и 0.8 промила вече ще бъдат отнемани 8 точки от талона. За шофьорите, на които дрегерът отчете между 0.8 и 1.2 промила алкохол в кръвта, освен глоба ще им бъдат отнемани 12 контролни точки. При повторно нарушение ще се отнемат 20 точки.

Ще се отнемат 15 точки, когато шофьор на автомобил, трамвай или самоходна машина откаже да му бъде извършена проверка с дрегер за алкохол в кръвта или с тест за употреба на наркотици.

Наредбата прави разграничение за алкохол в кръвта и отнемането на точки, ако караш пил. Концентрация от 0,5 на хиляда до 0,8 промила ще води до отнемане на 8 точки. От 0,8 до 1,2 промила - 12 точки. При рецидив ще се отнемат 20 точки. В случай на отказ водачът да се подложи на тест за алкохол или наркотици той ще се разделя с 15 точки.

Други нарушения

За превишаване на скоростта с над 50 км/ч в населено място вече ще се отнемат 18 точки.

Ежедневни проверки, а дрогираните шофьори се вихрят по пътищата

Ежедневни проверки, а дрогираните шофьори се вихрят по пътищата

Институтът за пътна безопасност обвинява МВР и Митниците в престъпно бездействие

Когато пътните полицаи заловят шофьор повторно да превишава скоростта, трябва да му бъдат отнемани 21 точки. За системно каране с превишена скорост наказанието е отнемане на 26 контролни точки.

За неправилно изпреварване, създаващо непосредствена опасност за движението, вече ще бъдат отнемани 13 точки.

При неправилно изпреварване, без да се създава опасност за движението, наказанието е вземане на 10 контролни точки.

За каране в аварийната лента на магистрала шофьорите ще губят 10 контролни точки.

15 точки ще се отнемат на водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път. За повторно нарушение ще се отнемат 20 контролни точки.

За управление на технически неизправен автомобил при констатирани опасни неизправности шофьорът ще губи 10 контролни точки.

За неспиране на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!", ако от това е създадена непосредствена опасност за движението, ще се отнемат 10 контролни точки.

10 точки ще се вземат при преминаване на червен светофар и за неосигуряване на предимство при преминаване през пешеходна пътека.

За използване на мобилен телефон по време шофиране без хендсфри наказанието ще е 8 контролни точки.

44 пияни шофьори засякоха катаджиите за ден

44 пияни шофьори засякоха катаджиите за ден

Заловени са и 20 дрогирани зад волана

За каране без предпазен колан или неносене на каска шофьорът ще губи 10 контролни точки.

За превозване на деца в нарушение на Закона за движение по пътищата наказанието е 12 точки.

За нарушение на правилата за преминаване през жп прелез отнеманите точки ще са 10.