82 души са загинали вследствие на катастрофи от началото на годината, което е с 10% повече спрямо същия период на 2022 г. Тенденцията за увеличаване на жертвите, тежко ранените и броя на тежките пътнотранспортни произшествия (ПТП) се запазва и през тази година. Това сочи анализ на Института за пътна безопасност (ИПБ).

От организацията заявяват, че през последните две години МВР под ръководството от назначените от президента Румен Радев служебниминистри Бойко Рашков и Иван Демерджиев регулярно анонсира мерки за противодействие на пътнотранспортния травматизъм, включително с акцент върху засиления контрол относно шофирането след употреба на наркотици. Сравнителен анализ на данните за периода 2020-2022 г. обаче показва увеличение на пътните инциденти след употреба на наркотични вещества с над 90% спрямо 2020 година.

Според данни за хванатите количества кокаин и амфетамини за периода 2020-2022 година, предоставени от МВР на Института за пътна безопасност заяви и на 2 март т.г., през 2021 година заловеният кокаин е 2,8 кг. при 863 кг. през 2020 година. През 2022 г. хванатият кокаин е едва 10,8 кг. Аналогична е ситуацията и с амфетамина. От ИПБ обобщават, че според данните през 2021 и 2022 година разкриването и залавянето на наркотици в България не е било сред приоритетите на МВР.

МВР-шефът се надява на сериозна прокуратура както срещу дрогата, така и срещу корупцията

МВР-шефът се надява на сериозна прокуратура както срещу дрогата, така и срещу корупцията

Поне десетина производства касаят сериозни злоупотреби по много високи етажи на властта

Институтът за пътна безопасност е поискал и информация от Агенция "Митници" за хванатата дрога на границата. От получения на 13 март отговор става ясно, че през последните две години заловеният на границата наркотик е с около 90% по-малко спрямо 2020 г.

"Статистическата информация еднозначно показва, че през последните две години МВР и Агенция "Митници" не противодействат ефективно на трафика и разпространението на наркотици. Това създава условия за многократно нарастване на предлаганото количество наркотици на територията на Р. България, спад на цената им, а от там и до повишаване на употребата им, в това число и от водачи на МПС. Бездействието на политическото и професионално ръководство на МВР и Агенция "Митници" има пряко отражение върху пътния травматизъм и увеличения брой жертви от ПТП спрямо 2020 година", подчертават от организацията.

Институтът за пътна безопасност настоява съответните институции да извършат обективно и всестранно разследване по оповестените данни и установят дали е налице престъпно бездействие от страна на МВР и Агенция "Митници" и чия е персоналната отговорност за това, като проверят и публично достъпната информация за връзка на президентските съветници Пламен Узунов и Николай Копринков с наркоразпространението в България.

Пресякоха трафик на кокаин за 677 млн. долара за Австралия

Пресякоха трафик на кокаин за 677 млн. долара за Австралия

12 души са задържани