Заловиха 2,4 тона кокаин на борда на кораб край бреговете на Южна Америка, пътуващ за Австралия, съобщава "Ройтерс".

Това се е случило при съвместна операция на правоприлагащите органи на САЩ и Австралия, при която е разбита международна наркогрупа.

Стойността на кокаина, свързан с мексикански наркокартел, е за около 1 милиард австралийски долара (677 милиона долара) и се равнява на половината от прогнозната годишна консумация в Австралия. Това прави конфискацията една от най-големите, в които е участвала австралийската полиция.

12 души са арестувани и обвинени по случая. Операцията е започнала през ноември миналата година, когато Американската администрация за борба с наркотиците е прихванала кораба.

Еквадор залови рекордна пратка кокаин за Европа

Еквадор залови рекордна пратка кокаин за Европа

Дрогата е била укрита в контейнер с банани

Полицията на щата Западна Австралия е заменила товара с идентично опакован фалшив кокаин, след което на 28 декември го е пуснала на около 40 морски мили западно от столицата на щата Пърт.

Трима заподозрени с общо 1,2 тона фалшив кокаин са задържани на 30 декември, след като - както се твърди, са направили три пътувания през бурно море, за да вземат пакетите.

Още девет ареста са извършени до 13 януари, включително със спиране на трафика на Голямата източна магистрала, на около 600 километра източно от Пърт, при които служителите на реда са открили над 2 милиона австралийски долара в брой.

Операцията изпраща послание до международните наркотрафиканти - вашите смъртоносни наркотици не са добре дошли тук", заявиха от полицията в Западна Австралия.