Вчера почина големият български лекар и учен академик Чудомир Начев, президент на Българската асоциация по хипертония, съобщи неговата дъщеря Адриана Начева.

Той е роден е през 1936 г. в София. Завършил е ВМИ -София. Специализирал е във Великобритания, във Виена, Дюселдорф и Париж.

Проф. Начев ще остане завинаги сред водещите специалисти у нас в областта на вътрешните болести и кардиологията.
Научните му приноси са в изследванията за поведението на повърхностните вени, анализа на ритъмните нарушения на сърцето.

Разработва метод и компютърни устройства за дълбоко проникване в регулацията на сърцето.
Създава нова глава в медицината за ролята на особен вид белтък при артериалната хипертония. Създател на 14 нови лекарствени препарати.

Ръководи създаването на нови технологии за млечни продукти без вредна съставка, един от внедрителите в производството на сиренето "Здраве".
Академик Начев беше главен републикански експерт по вътрешни болести. Основател на Българската национална академия по медицина.

Академик Чудомир Начев беше преди всичко изключителен лекар, отдаден на призванието си да лекува хората, да ги образова как да преодоляват физическото страдание, за да поддържат духа си.
Самият той беше една изключително духовна и благородна личност, обичан и уважаван от студентите и възпитаниците си, на които предаде отдадеността си на медицината, заявяват от Международния институт по здравеопазване.