Към 1 февруари 2007 г. в страната са приети общо 384 596 молби-декларации за получаване на месечни добавки за социална интеграция, информираха от пресцентъра на министерството на труда и социалната политика.

За София-град броят на молбите е 84 819, за област Пловдив - 38 603, област Варна - 19 902, област Плевен - 19 231.

Крайният срок за подаване на молбите по Закона за интеграция на хората с увреждания бе 31 януари 2007 г., като в териториалните структура на Агенцията за социално подпомагане бе създадена нужната организация да бъдат обслужени всички граждани.

До 14 февруари в дирекциите "Социално подпомагане" следва да се представи удостоверение от общопрактикуващия лекар за месечна добавка за диетично хранене и лекарствени продукти.

С измененията в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания (ППЗИХУ) от началото на януари т.г. като водещ фактор при преценката за отпускане на месечна добавка са определени индивидуалните потребности на хората с увреждания.

През 2006 г. беше необходимо лицата да заявяват правото си за получаване на месечни добавки за социална интеграция всяка година.
Промените в ППЗИХУ от юли 2006 г. регламентираха подаването на молбата-декларация да се извършва еднократно за срока на социалната оценка. Поради тази причина подадените от месец януари 2007 г. нови молби-декларации ще са със срок до изтичане на срока на социалната оценка.