За 2007 година са планирани повече средства от държавния бюджет - 150 000 лева, които ще бъдат изразходвани най-рационално в името на здравето на българските граждани за профилактика на остеопорозата като социалнозначимо заболяване.

Това съобщи министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски в отговор на въпрос от народния представител Ваньо Шарков относно предприетите мерки за изпълнение на Националната програма за ограничаване на остеопорозата в Република България по време на парламентарния контрол днес.

На 28 септември Националният съвет за ограничаване на остеопорозата проведе своето първо заседание. Предстои до края на 2006 година да приключи изборът на центровете. Разпределени са дейностите, които ще се реализират до края на годината, подчерта Гайдарски.

Те включват основно изграждане на система за отчитане, обратна връзка и контрол на изпълнението на програмата, създаване на интернет страница, достъпна за информация от страна на населението и специалистите.

Профилактичните дейности са насочени към разпространение на едноминутния тест на Международната фондация по остеопороза за оценка на личния риск, каза министър Гайдарски. Отпечатват се и се разпространяват информационни материали за остеопорозата като заболяване със значим ефект върху качеството на живота.

На 20 октомври - Световния ден без остеопороза, бяха организирани много национални и местни прояви, сред които Петото национално изложение на стоки и услуги, насочени към профилактика и лечение на остеопорозата, организиране и провеждане на семинари с медицинските специалисти от детските градини и училищата по профилактиката на остеопорозата, допълни здравният министър.

Министър Гайдарски съобщи, че на Националния център за опазване на общественото здраве е възложено изготвянето на анализ на подходите за решаване на проблема за увеличаване приема на калций с храната, достигане на консенсус и разработване на препоръки за фортифициране на млякото с витамин D3 и калций.

Центърът трябва да разработи методически указания в областта на първичната профилактика на остеопорозата, да изготви оценка на въздействието на рисковите фактори за разпространение на остеопорозата и анализ на работата с подрастващите по профилактика на остеопорозата.

В областта на диагностиката и лечението важен е изборът на 56 центъра по остеопороза, подчерта министър Гайдарски. Предвидено е разработване на методически указания за инструментална диагностика на остеопорозата, както и организиране на квалификационни курсове за специалистите, осъществяващи инструментални и лабораторни изследвания в тази област.

В началото на 2007 година ще бъде готов и фармакоикономическият анализ на лечението на остеопорозата, който е в основата на евентуални предложения за реимбурсация на медикаментите за хора с диагностицирана остеопороза, каза Гайдарски и допълни, че се изготвят оценка и анализ на разходите на здравеопазването за лечение и рехабилитация на болните от остеопороза и на социалните разходи, възникващи при случаите с остеопорозни фрактури.