Защитата на Антон Петров - Хамстера не успя да „пребори" свидетелските показания, които закотвиха за постоянно в ареста обвинения в ръководене на престъпна група за трафик на жени и склоняване към проституция.

Близо час беше необходимо на апелативните съдии да вземат решението си, което е окончателно и не подлежи на обжалване. В пледоариите си адвокат Ваня Траянова заяви, че към момента предположението за авторство на нейния клиент е силно разколебано.

По думите й не са налице доводи, които да обосновават продължаващото задържане на Хамстера. Траянова изтъкна, че първоинстанционният съд е мотивирал решението си за вземане на най-тежката мярка за неотклонение с показанията на бившата „Мис България" Ралица Тодорова, Камелия Хасан, Цветомир Иванов и анонимните свидетели с номера 5 и 6.

По думите на адвоката Ралица Тодорова свидетелства по слухове, като за съда не съществува никакъв способ да провери достоверността на казаното от нея. Траянова изтъкна изрядното процесуално поведение на Петров, подчертавайки, че през последните 3 години срещу него има други производства, но няма данни той да ги е бавел или възпрепятствал по някакъв начин.

„Освен това, ако клиентът ми остане с най-тежката мярка, той не може да изпълнява ангажиментите, които има като сътрудник в различни фирми, както и да предоставя консултантски услуги в своята сфера", заяви пред апелативните съдии Ваня Траянова.

От своя страна прокуратурата поиска да бъде потвърдено решението на СГС от 30 август, тъй като е налице разколебаване в предположението за авторство на Антон Петров. Държавното обвинение представиха и проект на постановление за причисляване на Антон Петров като обвиняем, което е одобрено от наблюдаващия прокурор от градска прокуратура на 17 септември.

Тук адвокат Траянова настоя това постановление да не се взема под внимание от съда. По-късно пред медиите адвокатът обясни, че във въпросното постановление Ралица Тодорова е обвиняема, в същото време обаче, до този момент тя е разпитвана само и единствено в качеството си на свидетел. Именно заради това Траянова призова съдиите да преценяват думите на бившата миска изключително внимателно.

Припомняме, още на предишни заседания, когато се разглеждаше мярката за неотклонение на Антон Петров, неговият адвокат загатна, че Тодорова свидетелства срещу него, за да се измъкне от обвинение.

В крайна сметка апелативните съдии бяха категорични, че има достатъчно данни, че Хамстера е ръководел тази престъпна група. Те не приеха твърдението, че показанията на Ралица Тодорова са слухове, като подчертаха, че в разпитите си тя е посочила, че лично е отчитала на Хамстера пари от проститутки.

Съдиите се позоваха и на казаното от анонимен свидетел номер 5: „Освен другото, с което се е занимавал, Антон Петров е държал и елитни проститутки. Създавал е модни агенции, където манекенките са проституирали, като Антон Петров е вземал пари от тази дейност и ги е отчитал на Алексей Петров."

САС не намериха опасност обвиняемият да се укрие, ако му бъде наложена по-лека мярка, но пък „засякоха" реална такава той да извърши друго престъпление. Изводите за това се извеждат от високата степен на организираност и структурираност на групата, високата обществена опасност на деянията, за които е обвинен Хамстера, участието на множество лица, както и от фактът, че част от свидетелите се чувстват застрашени за своята сигурност.

Съгласно горепосоченото апелативните съдии счетоха, че единствената адекватна към момента мярка е задържане под стража. Те обаче промениха постановлението и решението на колегите си от градския съд в частта, в която се забранява на Петров за срок от 2 месеца да обжалва мярката си за неотклонение, апелативните съдии бяха категорични, че обвиняемият не е злоупотребил с това свое право.