Софийска градска прокуратура поиска над 15 години затвор за бившия президент на ПФК ЦСКА Александър Томов, което е над средния размер наказание, предвидено от НК.

Освен това държавното обвинение настоява да му бъде наложена забрана да заема длъжности в държавни и общински фирми и предприятия.

Срещу Александър Томов е повдигнато обвинение в източване на футболния клуб и на "Кремиковци", където той беше изпълнителен директор. Той е обвинен за длъжностно присвояване на над 36 млн. евро от ЦСКА, както и за ощетяване на металургичния комбинат с 29 млн. лева.

Заедно с Томов подсъдими са бившият изпълнителен директор на "армейците" Александър Гарибов, Иван Иванов и Божков Бонев.

Прокурорите Роман Василев и Божидар Джамбазов изтъкнаха, че напълно поддържат обвинителната теза и че всички доказателства, събрани по делото, са в подкрепа на обвинителния акт.

Според прокуратурата е доказано, че лицата са извършили престъпленията, в които са обвинени. Александър Томов и Александър Гарибов са действали като длъжностни лица. По отношение на Божко Бонев прокурорите поискаха минимално наказание от над 10 години затвор, тъй като той е действал като помагач.

Делото е за престъпление по чл. 203 ал. 1 вр. чл. 201 от НК, а именно, че през 2007 г. подсъдимите са присвоили чужди пари от ПФК „ЦСКА" АД, около 5 000 000 евро, собственост на „Кремиковци" АД, поверени им да ги управляват.

Длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, според прокуратурата.

В началото на заседанието защитата на Александър Томов представи нотариален акт, с който е върнат един от имотите на „Кремиковци" АД - общежитието. Според държавното обвинение от синдика на комбината няма възстановяване нито на общежитието, нито на хвостохранилището като цена или като имущество.

Там е отбелязано, че последните разпоредителни сделки с това имущество са именно на базата на договорите, които са предмет на разследването.

Джамбазов е категоричен, че в никакъв случай зад търговски сделки не може да се прикрива престъпна дейност. Това е мотивирало прокуратурата да внесе обвинителния акт, обясни прокурор Джамбазов пред журналисти.

Факт е, че в момента „Кремиковци е в несъстоятелност като дружество, добави прокурорът. В съдебната зала той заяви, че сделките с предприятието са били с тежки имуществени последици за комбината и вероятно това е довело до обявяването му в несъстоятелност.

Това е дълбоко нечестно, дълбоко незаконно обвинение и дълбоко безпринципно, заяви Александър Томов, след като чу каква присъда иска за него прокуратурата. Той добави, че е възмутен от изказването на прокурора, че „това съдействало за несъстоятелността".

Точно обратното - това, което е направено, е съдействало за стабилното финансово състояние, категоричен е Томов.

Надявам се все пак на българския съд, надявам се на българската общественост, защото това продължава вече две години и аз си представям моят баща какво ще си помисли, като чуе колко години ми искат за нещо, което съм правил като добро, сподели пред медиите основният обвиняем по делото.

Изумен съм, че прокуратурата не е знаела за нотариалния акт, че общежитието в върнато преди една година, добави бившият президент на ЦСКА. По думите му нотариалният документ е безспорен, а не това, което е дал синдикът. Томов заяви за пореден път, че това общежитие никога не е напускало „Кремиковци" и дружеството получава наем от него.

Обвинението още от самото начало не просто е съшито с бели конци, но и е направено нарочно, категоричен бе Александър Томов.

Просто господата не разбират, че освен плащания в кеш има и плащания в натура и никъде по законите на България и Европа това не се забранява, изтъкна той. Томов е убеден, че прокуратурата, повдигайки това обвинение, е прикрила предумишления фалит на „Кремиковци" и завземането на ЦСКА през 2008 година. Той обвини за това бившия икономически министър в кабинета "Станишев" Петър Димитров.

По думите на Томов в писмо до главния прокурор от 10 март 2008г. Петър Димитров лъже директно, казвайки, че „Кремиковци" е в несъстоятелност. Според бившия президент на ЦСКА сценаристите на тази история са от "партийно-държавната мафия".

Тук освен имената на Станишев и Петър Димитров, той намеси и името на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Александър Томов каза, че бившата барета е непосредствения изпълнител. Той ръководи групата от прокурори и хора от ДАНС. И в момента даже господата прокурори за някои незаконни действия прехвърлят нещата върху ДАНС, категоричен е Томов.

На въпрос на news.bg дали е подготвен за присъда от над 15 години затвор, Александър Томов каза, че е подготвен за оправдателна присъда и допълни, че очаква нови обвинения към тези, които са съсипали „Кремиковци" след неговото напускане.