Съдът определи постоянен арест за четиримата обвинени за участие в група за издаване на ТЕЛК-решения на здрави лица срещу подкупи в София, съобщиха от прокуратурата.

На 30 юни Специализирания наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" на четиримата обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за осигуряване на ТЕЛК-решения на здрави лица срещу подкупи в София.

Съдът прие изцяло тезата на обвинението, че са налице достатъчно доказателства, за да се предположи, че участниците са извършили престъпленията, за които са обвинени, както и че могат да извършат нови.

Трима от задържаните са лекари - двама председатели на ТЕЛК-комисии и психиатър, управител на медицински център. Четвъртият от групата, който играел ролята на посредник, осигурявал "клиенти", които срещу сумата от 1500 лв. до 3000 лв., получавали степен на инвалидност, без дори да се явят на преглед.

Посредникът е задържан след както осигурил на служител в МВР над 50% нетрудоспособност срещу 400 евро капаро и 1200 лв. при получаване на документа.

Решението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Трима лекари и посредник издавали фалшиви решения на ТЕЛК за 3 000 лв.

Трима лекари и посредник издавали фалшиви решения на ТЕЛК за 3 000 лв.

Тези проблеми не могат да се решат с наказателна репресия, смята Гешев

Припомняме, това не е първият случай на разбита група, предоставяла, по мнението на спецпрокуратурата, фалшиви ТЕЛК решения.

На 20 февруари 2019 г. спецпрокуратурата поиска постоятенен арест за шестимата обвинени в издаването на фалшиви ТЕЛК-ове.

На 18 февруари повече от 10 лекари бяха арестувани при при операция на ГДБОП във Варна.

Според обвинението, медиците са участвали в схеми за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК.

Спецакция срещу измами с ТЕЛК се провежда в София

Спецакция срещу измами с ТЕЛК се провежда в София

Това е поредната подобна акция от началото на годината

Седмица по-късно, на 28 феврвуари, Апелативният специализиран съд освободи окончателно без мерки за неотклонение четиримата варненски лекари, обвинени за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, информира bTV.

Двамата сирийци, задържани за участие в престъпната група, останаха под домашен арест.

Арестуваха варненски лекари при спецакция на ГДБОП

Арестуваха варненски лекари при спецакция на ГДБОП

Заради участие в схеми с фалшиви ТЕЛК-ове