Трима лекари, заедно с посредник са издавали ТЕЛК-решения на здрави хора в София. Цената на тази престъпна "услуга" е била между 1 000 до 3 000 лв. Това стана ясно на брифинг на заместник-главния прокурор Иван Гешев по повод вчерашната акция срещу ТЕЛК измамите в столицата.

Поставеното лице, с което се е разбила групата, е служител на МВР, който е получил над 50% нетрудоспособност. Той е преминал цялата верига на престъпната услуга. С пари, осигурени от МВР са платени сумите. Предоставено е капаро от 400 евро и още 1 200 лв. 

Спецакция срещу измами с ТЕЛК се провежда в София

Спецакция срещу измами с ТЕЛК се провежда в София

Това е поредната подобна акция от началото на годината

Освен това ГДБОП са установили над 100 такива случая от организирана престъпна група. Реално колко са извършили такива престъпления никой не може да каже, заяви Гешев.

Образуваното досъдебно производство е от 28 юни, а самата престъпна група действала от началото на 2019 г. в София. При разследването са задържани четирима души. Трима от членовете на групата са лекари, а двама от тях председатели на две ТЕЛК комисии в 28 ДКЦ и Втора многопрофилна болница. Третият участник е психиатър, управител на медицински център. Лидерът и четвърти участник на престъпната група, е посредник между лекарите и лицата, които желаят да се сдобият с такива решения.

И четиримата са задържани за 72 часа и утре ще бъде внесено искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Шефът на престъпната група е осъждан и криминално проявен. Той се занимава с търговия за магазин за дрехи на територията на Женския пазар. Посредникът, участник в групата, също е с подобно ТЕЛК решение. Неговата съпруга и други техни близки също са се възползвали от престъпната схема. 

Полицията проверява ТЕЛК-Благоевград

Полицията проверява ТЕЛК-Благоевград

Заради жалби на пациенти срещу решения на Комисията

Лидерът на групата осигурил връзки с лекарите на територията на София и се обаждал на личните лекари. Срещу заплащане издавал етапни епикризи, с които хората не са били преглеждани, а се удостоверявали ескпертни диагнози, от които те не страдат.

Услугата струвала между 1000 и 3000 лева. Плащането е ставало поетапно. Установени са случаи, в които пациентите фиктивно са били настанявани в психиатрични и други отделения с цел да получат медицински документи, за да се вдигне процентът им на инвалидност.

Възползвалите се от схемата лично ходели да подават документи и след като ги представяли, получавали подготвените ТЕЛК решения. Процедурата за това била около 3 и 5 месеца и услугата за предоставяне на ТЕЛК-овете се разпространявали от уста на уста, чрез препоръки.

Вчера е имало обиски на 12 адреса. Иззети са били множество медицински документи, празни бланки, копия на лични карти, парични средства, както и бележки, на които са записани лични данни на хора.

По думите на Гешев този тип проблеми не могат да бъдат решени с наказателна репресия и органите на съдебната власт. Те се намесват, когато проблемите са възникнали и няма как да се обхванат всички такива случаи.

Дейността на прокуратурата няма да бъде кампанийна, увери Гешев по повод работата на държавното обвинение срещу организирана престъпна група, осигурявала ТЕЛК-решения на здрави лица срещу подкупи.

По думите му от държавния и общинския бюджет изтичат милиони левове, които отиват към хора, които нямат право да използват този ресурс - мними инвалиди. Освен парите получават десетки и стотици социални услуги, които натоварват държавните и общинските бюджети.

Според Гешев страничен резултат от престъпната дейност е, че на гърба на държавата живеят цели семейства и общности, които получават незаслужили пари и социални услуги, с които по никакъв начин не ги мотивират да полагат какъвто и да било труд.

Припомняме, това не е първият случай на разбита група, предоставяла, по мнението на спецпрокуратурата, фалшиви ТЕЛК решения.

На 20 февруари 2019 г. спецпрокуратурата поиска постоятенен арест за шестимата обвинени в издаването на фалшиви ТЕЛК-ове.

На 18 февруари повече от 10 лекари бяха арестувани при при операция на ГДБОП във Варна.

Според обвинението, медиците са участвали в схеми за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК.

Седмица по-късно, на 28 феврвуари, Апелативният специализиран съд освободи окончателно без мерки за неотклонение четиримата варненски лекари, обвинени за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, информира bTV.

Двамата сирийци, задържани за участие в престъпната група, оставанаха под домашен арест.