Полицаи в Нови пазар са задържали помагач в телефонна измама, като са опазили спестявания в размер на 11 100 лева на 79-годишна местна жителка, съобщават от пресцентъра на МВР.

Уточнява се, че вчера преди обяд били получени над десет сигнала за опити за измами.

След предприетата полицейска акция, в района на едно от училищата полицаите забелязали мъж, който върви по една от улиците, оглежда се и говори по телефона. Последвали го. Забелязали, че от двора на една къща излиза с торба. Малко след това се върнал на същия адрес и взел още нещо, като не спирал да говори по телефона. Спрян бил за проверка.

Оказал се 48-годишен от село Войвода. При извършения личен обиск от него били иззети общо 11 100 лева, поставени в торба и буркан. Парите били предадени от 79-годишна жена, за да "подпомогне действията на полицията" за залавяне на измамници.

Сутринта на стационарния ѝ телефон позвънил непознат, който започнал да иска пари от жената и да ѝ отправя заплахи и закани, че ако не предаде всичките си пари на нея и близките ѝ ще им се случи най-лошото. Разговорът прекъснал.

Малко след това се обадил непознат мъж, казал, че се казва Димитър Димитров и е полицай. Имал информация, че телефонът ѝ е в списък на измамниците, които било възможно да я търсят. Помолил я да съдейства за задържането им.

С идеята, че помага на полицията жената изпълнила всички инструкции. Поставила 11 100 лева в торба и буркан и ги оставила в двора на къщата си. Прибрала се пак според указанията, за да не "пострада", ако се наложи стрелба при задържането на измамниците.

"Мулето" пък обяснило, че било наето за работа по телефона. Предния ден получил обаждане от непознат, който се представил за собственик на фирма в Нови пазар. Казал на 48-годишния, че му трябват хора, които да ходят по адреси в града, за да вземат документи и капаро за различни услуги. След като му било обещано добро заплащане, безработният мъж се съгласил.

Преди да изпълни първата поръчка от новия си шеф бил задържан в полицейското управление в Нови пазар. Той не е криминално проявен.