Полицейска акция за културно-исторически ценности се проведе в Кърджали, Стара Загора, Пловдив и Шумен. Акцията се води от ръководството на сектор "Културно-исторически ценности" в "Националната полиция", съобщиха от МВР.

Антични предмети са открити при операция в Нови пазар, област Шумен.

Целта на акцията е да пресекат канали и да разкрият и документират престъпления, свързани с незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата, и с предмети, които представляват културно-историческа ценност. 

Иззеха над 150 старинни монети от дом в Джебел

Иззеха над 150 старинни монети от дом в Джебел

Проверява се дали монетите са културна ценност

Във вторник, 3 декември, около 17.30 часа, в кв. "Железник" в Стара Загора, е спрян за проверка лек автомобил "Дайхатсу", управляван от 41-годишна жена. С нея пътували двама мъже, на 43 и на 46 години, всички от Стара Загора. При претърсване полицаите открили и иззели 9 римски монети, римски пръстен, старинна апликация от бял метал и 3 металдетектора. При обиск на две обитавани от тях жилища е открита и старинна украса от бял метал и три медни предмета - части от антични съдове.

Над 150 монети и металдетектор бяха открити и в частен дом в Джебел от полицаи.

В Пловдив, на 1 декември е пресечен канал за търговия с културни ценности. При претърсванията бяха открити общо около 820 монети и различни артефакти от Античността и Средновековието с много висока историческа стойност. Те са били подготвени за износ в чужбина.

От МВР арестували 44-годишен пловдивчанин и 49-годишен столичанин в момент на сделка. Двамата мъже изкупуват археологически ценности от иманяри в България и ги предоставят за продажба в чужбина. Двамата са обвинени за държане на културни движими ценности и за разпространение. С прокурорско разпореждане мярката им за задържане бе удължена до 72 часа.

От Гранична полиция информирали полицаите и те открили в частен дом в Нови пазар, 105 монети, копие с метален връх, 10 вази, 5 купи, 10 амфори - всички на вид антични. Къщата е обитавана от 65-годишен местен жител.

По всички случаи са образувани досъдебни производства, работата по които продължава под наблюдението на съответните прокуратури.