Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) призовава в позиция на страницата си във "Фейсбук" своите членове да се включат активно в протеста, организиран от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), който ще се проведе пред сградата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) от 11:00 часа на 6 октомври.

От МВР синдиката изтъкват, че макар България да е член на Европейския съюз и да има претенции да е правова държава, на 29 август 2023 г. е бил уволнен държавен служител, чието "провинение" било в упражняване на конституционното му право на мирен протест. От СФСМВР допълват, че председателят на структурата на ССЗБ в София Емил Велков е уволнен дисциплинарно със заповед на директора на ГДИН към Министерство на правосъдието заради участието си в организирането и провеждането на протестни действия в столицата на 12 май 2023 г., а десетки други членове на синдиката на надзирателите са станали обект на тормоз от страна на ръководството на дирекцията заради участието си в този протест.

"Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР е дълбоко обезпокоен от този административен произвол, осъжда го категорично - доколкото по този начин се поставят под въпрос не резултатите, а самото съществуване на социален диалог в Министерството на правосъдието - и очаква незабавно, ясно и недвусмислено становище на министъра на правосъдието по казуса", се посочва още в позицията.

Управителният съвет на МВР синдиката също така заявява пълна подкрепа към всички законосъобразни мерки, които предприеме ССЗБ по този повод.

Надзирателите отлагат, но не отменят националния си протест

Надзирателите отлагат, но не отменят националния си протест

Проявата беше планирана за утре - 19 май