На протест пред сградата излязоха надзирателите и служителите на Централния софийски затвор. Тяхното искане е да се върнат 24-часовите смени на работа, а заплатите им да бъдат увеличени с 20%.

Според демонстрантите  в същото време липсата на достатъчно хора създава риск и за сигурността на заетите в затворите, и за лишените от свобода. Протестът е организиран от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Надзирателите заявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, то до 10 дни ще организират национален протест.

В Бургас структурите на синдиката в затвора също се събраха на протест. Демонстрантите подготвят писма, които да изпратят до европейския комисар до правосъдие и Комитета по изтезанията.

Служители на затворите излязоха на протест и в Русе, Пловдив, Сливен и Ловеч.

Вчера от Министерство на правосъдието съобщиха, че министър Курм Зарков е провел среща с представителите на синдикалните организации, като основният въпрос, който се е обсъждал, е бил промененият режим на работа от 24 на 12 часа. Крум Зарков е защитил изцяло и категорично тази позиция на МП, като се е позовал на анализ за първото тримесечие на годината. Той показва, че след въвеждане на новия режим извънредният труд е намалял с 84%. Така миналата година за първото тримесечие е положен 51 566 часа извънреден труд, а за тази година за същия период - 8365 часа.

Във финансово измерение това се равнява на 871 425 лева. С преминаване на 12-часовите наряди, броят на служители в местата за лишаване от свобода през светлата част на денонощието се е увеличил, което пък позволява провеждане на всички планирани и допълнителни мероприятия с лишените от свобода и задържаните лица.

На срещата вчера е била заявена ясната позиция на МП, че 12-часовия график на работа ще продължи.

Велкова не дава повече пари за надзирателите

Велкова не дава повече пари за надзирателите

Финансов министър припомни, че увеличение на възнагражденията е имало през 2022 г.