Има внесен проект на закон за държавния бюджет с дефицит от 6.4% и ако се вземе решение да бъдат увеличени заплатите на служителите на затворите, които днес протестират за увеличаване на заплатите им, трябва да се търси компенсираща мярка в разхода или увеличаване на дефицита. Това заяви служебният финансов министър Росица Велкова пред журналисти в Народното събрание за протеста на надзирателите.

Тя уточни, че ако държавният бюджет остане в нейното поле, няма да могат да се увеличат заплатите на служителите в затворите с 20%, както те искат. Увеличението на заплатите на надзирателите би могло да се случи, ако има някакви изменения и допълнения в удължителя закон. Имало е увеличение на заплатите през 2022 г. на служителите на затворите, напомни Велкова.

В петък надзиратели от цялата страна излязоха на протест с две искания - увеличение на възнагражденията с 20% и промяна на работните смени. В случай, че не бъдат чути, служителите на затворите изявиха готовност до 10 дни да организират и национален протест.

С две искания надзиратели от страната излязоха на протест

С две искания надзиратели от страната излязоха на протест

Настояват за 20% увеличение на заплатите и промяна на дежурствата