Разследващ полицай, развивал бизнес с недвижими имоти под покрива на ОДП-Ловеч, е задържат след акция на ДАНС, съобщиха от Агенцията.

Операцията е осъществена под ръководството на ВКП и при съдействието на Окръжна прокуратура - Ловеч.  

Задържаният е Илиян Н.К, който е  мярка за неотклонение 72 часа задържане под стража, наложена от ловешкия окръжен прокурор.

Полицаят, чиято дейност била да разследва икономическите престъпления в региона, използвал служебното си положение, събирайки информация за имоти, които предстоят да бъдат отчуждени по инфраструктурни проекти.

Той влизал с паролата сивъв всички информационни масиви, с които МВР разполага, а събраните данни продавал на брокери в града. Полицаят „помагал" и на разследвани лица от брокерската мафия в града да бъдат оневинени по делата, които водел.

По време на обиска в бюрото му са намерени повече от 60 скици на имоти, както и запис на заповед за 11 000 лв. за последната му сделка. Бизнес ориентираният полицай действал по този начин от 2005 г.

Двете проверки, извършени през 2007 и 2008 г., от колегите му от ОДП-Ловеч завършват със забележка и устно предупреждение.

По разпореждане на ВКП агенти на ДАНС са започнали проверка на Илиян Н.К. от ноември 2008 г. Тя приключи с образуване на дознание за участие в организирана престъпна група, която цели облаги чрез документни престъпления.