Полицай пострада тежко при престрелка с автокрадци край Своге. 40-годишният мъж е настанен във ВМА с опасност за живота и в критично състояние.

Арестувани са и другите двама от престъпната група, организирала грабежа
                         Още...

В 6:04 ч. на телефон 166 жена от гара Бов подава сигнал за грабеж в дома на 55-годишен българин с двойно гражданство, с който тя живее на семейни начала, но който в този момент се намира в чужбина. Тя обяснила, че две маскирани лица са проникнали през нощта в къщата, в която по това време са били заедно с домашната помощничка и малкото й дете.

Нападателите завързали жените, едната от тях е пострадала и в момента е в болница. Крадците разбили касата на семейството и задигнали съдържанието й, както и други вещи. Натоварили откраднатото в луксозен джип "Линкълн", също собственост на семейството, и напуснали къщата.

Автопатрул от РПУ Своге засича откраднатия джип на влизане в Своге и започва преследването му. След предупреждение от страна на полицейските служители, двамата заподозрени откриват огън.

Раненият полицай е настанен в ВМА. Състоянието му е изключително тежко и критично, съобщиха от здравното заведение. Той е приет в болницата в 7.10 часа, с две огнестрелни рани - едната в областта на шията, с раздробена челюст и долна част на черепа, а другата - в областта на корема, с разкъсан черен дроб, стомах, тънки черва и огромна кръвозагуба.

От МВР приканват граждани с А - положителна или друга положителна кръвна група, които са съпричастни към съдбата на простреляния полицай, да дарят кръв във ВМА. Служители на МВР от СДВР и ОДМВР-София вече даряват кръв.

Раненият полицай е настанен в ВМА.
По последна информация към 19 часа - състоянието на 40-годишния полицай е стабилно, но животът му все още е в опасност.
Той е приет в болницата в 7.10 часа, с две огнестрелни рани - едната в областта на шията, с раздробена челюст и долна част на черепа, а другата - в областта на корема, с разкъсан черен дроб, стомах, тънки черва и огромна кръвозагуба

При престрелката е тежко ранен полицай Любомир Митов, а колегата му Александър Димитров успява да задържи нападателите с помощта на втори полицейски екип, който незабавно пристига на мястото на инцидента. Намерено е и оръжието, с което е прострелян полицаят -  пистолет "Байкал".

Задържани са извършителите на тежкото криминално престъпление - 22-годишен мъж без криминално досие и 34-годишен с регистрации за грабеж и средна телесна повреда от 1995 г.

Установено е, че единият от грабителите е бил служител на фирмата на собственика на дома до преди няколко месеца. По сведения на задържаните, те са били част от организирана престъпна група с цел грабежи. Другите членове на групата се издирват.

В разследването са се включили и следователи от НСлС. В момента се прави оглед на местопроизшествието, а на мястото на инцидента са генералният комисар на МВР Павлин Димитров и заместникът му Минко Брайков.

Раненият полицай е настанен в ВМА. Състоянието му е изключително тежко и критично, съобщиха от здравното заведение. Той е приет в болницата в 7.10 часа, с две огнестрелни рани - едната в областта на шията, с раздробена челюст и долна част на черепа, а другата - в областта на корема, с разкъсан черен дроб, стомах, тънки черва и огромна кръвозагуба.

Като арогантно посегателство срещу полицията вътрешният министър Михаил Миков определи престрелката край Своге, при която пострада полицаят Любомир Митов. „Апелирам към органите на прокуратурата за бързи действия", призова той. Става въпрос за опит за убийство за сега, подчерта вътрешният министър.


Къщата в Бов, където е нападната жената

Той изтъкна, че за подобно престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 20 до 30 години, доживотен затвор, или доживотен затвор без право на замяна. Обирджиите по всяка вероятност ще бъдат съдени и за грабеж. Според Миков срещу тях са налице утежняващи вината обстоятелства.

„Нека да стискаме палци за Любомир Митов", каза още Миков. Вътрешният министър обаче не пожела да коментира повече подробности около задържаните нито да посочи дали те са с криминално досие.