21-годишният полицай Христо Иванов, пребил младеж на 1 юли в Созопол, е работил нерегламентирано като охрана на такъв тип мероприятия. Това стана ясно от изслушването на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в Партийния дом.

Той предостави подробна хронология на действията на МВР по случая. От 1 юли, когато е получен сигнала, до 6 юли, когато е установена самоличността на нападателя, са проведени беседи с целия персонал на заведението "Кайт бар" и е предоставена снимка на евентуалния извършител. Прегледани са всички записи в района.

На 4 юли е получена оперативна информация за лице, служител на МВР, който е евентуалният извършител. На следващия ден са проведени разпити на служители в охранителни фирми отново с цел установяване на извършителя. На 6 юли самоличността му е установена. Служители на ОДМВР-Бургас са потвърдили, че това е служител на Четвърто районно управление.

Впоследствие е установено, че на 4 юли полицаят е подал заявление за отпуск от 5 до 8-ми юли.

На 10.07 са проведени разпити и разпознавания от пострадалите и още 4 лица, които са разпознали извършителя. Той е задържан за 24 часа, като материалите са докладвани на наблюдаващия прокурор.

Полицай е побойникът от "Кайт бара", а поводът - бутнато парче пица

Полицай е побойникът от "Кайт бара", а поводът - бутнато парче пица

Той е задържан за срок до 24 часа

Успоредно с това 21-годишният полицай Христо Иванов е отстранен от длъжност. Той е служител от октомври 2023 г. и към момента е бил в изпитателен срок. Преди това е работил като охранител, стана ясно от думите на Стоянов, но не уточни в коя фирма и дали е само една. Предстои да се изясни каква е била дейността му на събитието. Констатирано е обаче, че полицаят е работил нерегламентирано като охрана на такъв тип мероприятия. МВР следи за такива случаи, но не може да носи отговорност, изтъкна Стоянов.

Министърът категорично отрече да има полицейски чадър, макар извършителят да е установен 5 дни след инцидента. Освен това служителите на МВР са се отзовали незабавно, след като е подаден сигнала за побоя. Те са установили и очевидците, и извършителя впоследствие.

Калин Стоянов за пореден път видял тежката омраза на ПП към МВР

Калин Стоянов за пореден път видял тежката омраза на ПП към МВР

Оставката му била фикс идея за партията

Същевременно Стоянов е провел разговор с пострадалото момче и го уверил, че случаят ще бъде под негов контрол. МВР е предложило на момчето да поеме разходите за извършените интервенции вследствие на инцидента, обясни Стоянов.

Не отговаря на истината информацията в социалните мрежи, че служителите са отказали да влязат на проверка в заведението, категоричен бе Стоянов. В тази връзка депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков заяви от парламентарната трибуна, че цялото Черноморие е с политическа протекция и е завладяно. По думите му действително МВР не е влязло на проверка в бара, а причината е, че е охраняван именно от "Делта гард".

По-късно през деня стана ясно, че на полицая е предявено обвинение за средна телесна повреда по хулигански подбуди. Предвиденото наказание е от 2 до 10 години затвор.

Наблюдаващият прокурор е намерил основание да вземе и мярка задържане под стража спрямо Иванов за 72 часа.

На обвиняемия е наложена и забрана да напуска страната.

От прокуратурата уточниха, че воще се събират показания и се изяснява в качеството му на какъв обвиняемият е присъствал на Джулай морнинг - като гражданин, охранител или на полицейски служител.

Охранител преби с метален бокс 19-годишен младеж в заведение край плажа "Градина"

Охранител преби с метален бокс 19-годишен младеж в заведение край плажа "Градина"

Пострадалият е със счупена челюст на три места