Полиция и прокуратура влязоха в завода за хартия в Никопол, съобщи Нова телевизия.

Извънредни проверки започнаха всички институции заради замърсяване на река Осъм край село Черковица.

"Доказателствата, които ще събираме ще бъдат насочени към обективната страна на това деяние. Вече след като имаме някакви експертни заключения ще говорим за замърсяване и степен на замърсяване", заяви прокурор Добринка Матева -говорител на Районна прокуратура - Плевен.

Тя обясни, че ще се търси съдействие и от независими експерти. 

Местни твърдят, че замърсяването на река Осъм е от завода за хартия, който се намира в близост до реката.

Прокуратурата разследва нов случай на замърсяване на река Осъм

Прокуратурата разследва нов случай на замърсяване на река Осъм

Проверява се предприятие за производство на тоалетна хартия

Хората се събраха на мирен протест. Исканията им са за чиста река, като те са категорични, че не искат да бъде затворен заводът за тоалетна и домакинска хартия. Там работят много хора от община Никопол.

Според един от жителите от съседните села мизерията идва от утайниците. По думите му те събират водата от завода, утаяват се твърди частици, а водата се изсипва в канала. Никой обаче не знае къде изхвърлят утайките.

Хората настояват и да се направи пречиствателна станция.

От прокуратурата припомнят, че през 2019 г. са водили и друго досъдебно производство заради предходно оцветяване на водите на река Осъм в района на село Черковица. Тогава обаче не са били събрани доказателства за наличието на замърсяване на водното течение на реката и наказателното производство е било прекратено.