Полицията е хванала турски автобус с 41 нелегални имигранти след преследване по автомагистрала "Тракия" около 5.30 ч тази сутрин, информира БНР.

Автобусът се е движил по магистралата в посока София. Полицаите му подали сигнал да спре, но шофьорът не се подчинил и те го последвали.

Малко преди столицата превозното средство било спряно, а шофьорът - задържан.

37 от нелегалните мигранти били в багажното отделение на автобуса, а останалите - на места за пътници.

По случая работят СДВР и ОДМВР-София.

Катастрофа с мигранти край Челопеч

Катастрофа с мигранти край Челопеч

9 души са избягали след инцидента

По късно от държавното обвинение съобщиха, че по случая е образувано досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура-Самоков за престъпления по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 и по чл. 270, ал. 1 от НК и се води разследване.

Разкриха и подробности за случилото се. Около 06:00 ч. тази сутрин в района на 47-ми км на автомагистрала "Тракия" се движел автобус с турска регистрация. Въпреки подаден сигнал със стоп-палка от полицейските служители, водачът на превозното средство не се подчинил и продължил шофирането без да спира. Полицията последвала автобуса, който след около 6 км спрял в аварийната лента. При извършена проверка е било установено, че водачът е гражданин на Турция. В салона и багажното отделение на автобуса са били открити 41 мъже, чуждестранни граждани. По първоначални данни те са от Сирия, като 6 от тях са непълнолетни.

47-годишният турски гражданин е привлечен като обвиняем за незаконно превозване на мигранти през територията на България, както и за извършените от него действия, с които пречел на органите на властта да изпълняват служебните си задължения. Той е задържан за срок до 72 часа.