Полицията засилва контрола за предотвратяване на инциденти с пиротехника по време на предстоящите празници.

Проверките са започнали от средата на декември и се извършват в цялата страна по разпореждане на директора на ГДНП, а целта е да се гарантира спокойствието на гражданите.

Засилен е контролът на тържищата и търговските обекти, за да не се допусне незаконна продажба. Следи се и за неправомерна употреба на пиротехнически изделия.

Инспектор Иван Игнатов от сектор "Контрол над общоопасните средства" в ГДНП напомня, че е забранено ползването на пиротехника в транспортни средства, училища, детски градини, социални заведения, болници, храмове, манастири и затворени помещения, освен тези от категория F1. Той подчерта, че на деца под 12 години е забранена продажбата и употребата на изделия от категория F1 (ниска степен на опасност и нисък шум). Категория F2 (средна степен на опасност и нисък шум) е забранени за продажба на деца под 16 години, изделията от категория F3 (средна степен на опасност, предназначени за боравене на открито) са забранени за ненавършилите 18-годишна възраст, а тези от категория F4 са предназначени за продажба само на хора с разрешение за професионално боравене с пиротехника.

По данни на полицията по време на миналогодишните празници са били извършени над 4000 проверки, при които са били установени 40 нарушения. За 39 от тях са съставени актове, а за 1 е образувано досъдебно производство. Не е допуснат инцидент със смъртен случай, но е имало 8 инцидента с ранени.