Планирана е полицейска акция заради очакваното засилване на трафика в поредицата от няколко почивни дни около Деня на Съединението, съобщават от МВР.

Целта е да се обезпечи нормалният трафик и да се засили контролът над водачите през почивните дни.

Операцията е разделена в две направления. В петък следобяд, събота сутринта и понеделник е създадена организация за подпомагане на движението на изходите на столицата и основните пътни направления в страната. За тази цел е ангажиран целият състав на Пътна полиция. За нормалното придвижване ще следят и екипи на Жандармерия и Охранителна полиция.

Вторият акцент на операцията е насочен към контрола на шофьори, управляващи след употреба на алкохол и наркотици. В почивните дни ще бъде засилено полицейското присъствие в района на курортите, населените места и увеселителните заведения.

Вчера е приключила последната специализирана полицейска операция. При нея са били проверени 30 475 моторни превозни средства и 36 167 шофьори и пътници. Съставени са 12156 фиша и 3664 акта за административни нарушения.

1073 шофьори и пътници са били санкционирани заради непоставени предпазни колани. Установени са и 193 неправоспособни водачи.