Повече пътни полицаи ще подпомагат движението в цялата страна от утре до 3 януари. Това заяви Мария Ботева от Пътна полиция относно предприетите от МВР мерки за спокойното протичане на предстоящите празници, съобщава БГНЕС.

Тя посочи, че по време на празничните и почивните дни ще продължи контролната дейност както в пиковите часове, така и през нощта. Ще бъде приложен и линеен контрол. Основно ще се следи за извършването на неправилни маневри, движение в обратната лента, както и за спазване на пътните правила.

Ботева посочи, че непосредствено след Нова година ще бъде проведена и специализирана акция срещу пшофирането с превишена скорост, след употреба на алкохол и наркотици, както и от неправоспособни водачи.

По нейни думи за миналата година за коледните празници общо съставените глоби за административни нарушения са 40 558, от тях 14 501 са фишове, 22 171 електронни фиша за скорост и 185 фиша за липса на застраховка "Гражданска отговорност".

При катастрофи за миналата година са загинали 18 души.

Няма бум на кражбите, през 2019 г. те са били над 5 000 за 11-месечен период, докато сега такива цифри не се забелязват. Това заяви от своя страна Росен Белишки, инспектор към криминална полиция.

Той обаче отчете, че кражбите чрез отключване на евтините патрони продължават да са често срещани. Белишки посъветва гражданите да има здрава метална врата със секретни патрони.

Той отбеляза, че по отношение на работата на криминалната полиция няма да се прекъсва със специализираните операции и ще се извършват инспекции на терен.

КАТ хвана 16 пияни и 8 дрогирани шофьори за ден

КАТ хвана 16 пияни и 8 дрогирани шофьори за ден

Проверени са общо 9010 моторни превозни средства

Главен инспектор Борислав Ботев от отдел "Лицензиране и контрол на частната охранителна дейност" уточни, че ГДНП е провела срещи с асоциациите, осъществяващи охранителен контрол, както и че са изпратени инструкции за установяването на сигурността на гражданите.

Създадена е организация за допълнително охранително присъствие около железопътните станции и автогарите, търговските центрове, моловете, парковете, както и на местата, на които се продават пиротехнически средства.

До момента са извършени проверки на над 1 800 увеселителни обекта, като в 313 са установени неизправности.

От полицията уточниха, че най-честите нарушения са липсата на документи или несъздадени условия за пожарна безопасност. Съставени са 19 акта за административни нарушения.

В новогодишната нощ ще бъде осъществено дежурство с пожарни автомобили в централната част на София, Варна и Велико Търново.