Над половин година институциите издирват собственика на незаконно депо за гуми край езерата около Бургас, съобщава bTV.

Със случая се е заела прокуратурата. Ивайло Димчев, докторант по екология в БАН, посочва, че е сигнализирал институциите още през април, след като разбрал, че има огромно замърсяване на територията на езерото. Става въпрос за буферната зона на резерват, която е под контрола на РИОСВ.

Държавата обаче се оказва безсилна, тъй като имотът е частен.

Директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова изрази опасение, че може да избухне пожар, който да навреди на Атанасовското езеро. Тя обясни, че законът за управление на отпадъците е нарушен, тъй като този нарушител няма издаден регистрационен документ, с който има право да съхранява и транспортира такъв вид отпадък, какъвто са гумите.

Глобата за подобно нарушение е от 5 до 50 000 лева.

С помощта на Агенцията по кадастъра собственикът на имота е установен - теренът от 16 декара е продаден на фирма "Борисов одит" ЕООД със седалище в София.

От момента на подаване на сигнала през пролетта обаче собственикът на фирмата се е сменил два пъти. По тази причина полицията все още не може да връчи предписанието на нарушителя.

Говорителят на Районната прокуратура в Бургас Керка Дюлгерова заяви, че държавното обвинение няма да изследва нарушение, а престъпление.

Докато институциите продължават да издирват собственика на депото, гумите обаче остават на брега на езерата вече повече от половин година.