Екипът на ексвоенния министър Николай Ненчев го защити с показанията си в съдебната зала по делото за изтребителите МиГ-29. Разпитани като свидетели бяха бившия зам.-министър на отбраната Димитър Кюмюрджиев и бившият началник на отбраната Константин Попов.

Президентът Румен Радев ще бъде призован да се яви в друг ден, тъй като по всяка вероятност разпитът му щял да отнеме цяло заседание.

По искане на защитата, съдия Петър Стоицев допусна медиите в залата, тъй като прецени, че няма опасност да се разгласи държавна тайна. Показанията на тези свидетели от досъдебното производство нямат гриф за секретност.

Бившият заместник на Ненчев заяви, че условията на полската страна за ремонта на МиГ-овете били по-изгодни, отколкото на руската страна, (които са производители на тези самолети - б.р.).

Добро било и качеството на ремонта, според бившия началник на отбраната Константин Попов. Също така, предлаганата цена била по-ниска.

Според адвоката на Ненчев - Менко Менков, разпитите на Кюмюрджиев и Попов били изключително полезни. Детайлно била проследена ползата от договорите с Полша в няколко посоки, твърди адвокат Менков.

По време на разпита Кюмюрджиев наблегна на спазването на решението на НАТО от Уелс през 2014 г. за намаляване зависимостта от съветските и руските платформи и военни, в това число и на изтребителната авиация.

"Договорът с Полша е договор между две държави - България и Полша, които са членки на НАТО. Ратифициран е от парламента с държавни гаранции", изтъкна адвокат Менков пред журналисти.

Транспортът също бил за сметка на полската държава, а цената на ремонта по-ниска, като гаранционният срок за работа на ремонтираните двигатели бил много по-дълъг, каза Менков.

Според него, ако договорът е бил сключен с руската компания-производител, този договор би бил с частна компания и не би имало никакви гаранции за изпълнението му на фона на санкциите на ЕС, които бяха наложени на Русия след анексирането на Крим. Юристът Менков бе категоричен, че договорът с Полша е най-добрият, който Военното министерство е можело да сключи.

"Интересите на България са били защитени перфектно от едно лице, което по странни обстоятелства в момента е подсъдимо", смята и другият защитник на Ненчев- адвокат Петър Божков.

Самолетите от Полша са дошли по-рано, летците са летели по-дълго време, повече самолети са били във въздуха, в сравнение с предходния период, твърди юристът.

В обвинителния акт е посочено, че пострадала е руската РСК МиГ, а Ненчев е политическо лице, защитило интересите на българската държава, спестил е пари на българския данъкоплатец и увеличил сигурността на границите на България с увеличаване на нальота на бойните самолети с договора с Полша, коментира Менков.

Според него няма щета за неизпълнение на договор. Касае се за рамково споразумение, което е пожелателно и не вменява никакви задължения на българската страна. "До настоящия момент не ни е известно руската компания да е предявила някакви съдебни претенции и не би могла, защото няма основание", уточни Менков.

От 2014 г. е започнало увеличаване на летателните часове, като при министър Ненчев е стигнало своя пик, посочи защитата. Самолетите на военната авиация, които могат да летят, са се увеличили от 7 на 9.

Адвокат Божков изтъкна, че по време на мандата на Ненчев се правят първите реални стъпки, за да засвидетелстваме пред партньорите в НАТО, че нещо в България се върши. "Не можем да бъдем приятели на едни силни държави и да не участваме, царевицата има и кочан, и зърна", заключи той.

От прокуратурата посочиха, че предмет на делото са договорите с РСК МиГ.