Поръчителят на палежа пред дома на бургаски фоторепортер се размина с парична гаранция. Това стана ясно днес.

Окръжният съд в Бургас измени присъдата на Районния съд в Бургас и взетата спрямо Петър Б. мярка за неотклонение от "Задържане под стража" в "Парична гаранция" от 3 000 лв.

Припомняме, в началото на ноември Окръжният съд в Бургас потвърди постоянния арест на Петър Биберов, който е осъждан многократно. Подсъдимият беше обвинен, че на 14 октомври умишлено е склонил Румен Я. да запали автомобилна гума пред апартамент в квартал "Зорница".

Защитата на обвиняемия обжалва взетата мярка за неотклонение "Задържане под стража" с искане тя да бъде изменена в "Домашен арест" или "Парична гаранция".

Задържаха бургазлия за запалване на гума пред апартамента на фоторепортер

Задържаха бургазлия за запалване на гума пред апартамента на фоторепортер

Гумата е запалена пред дома на бургаския фоторепортер Борислав Пенков

Адвокатът се обоснова с факта, че няма опасност обвиняемият да се укрие предвид семейното му положение и двете му деца. Той посочи и че органите на досъдебното производство не са ангажирали до този момент по-преки доказателства за авторство на деянието.

Според въззивната инстанция първоинстанционният съд не е взел предвид мотива за извършване на деянието, а прокуратурата не е изпълнила ангажимента си да приложи към делото две експертизи и да извърши разпит на други лица.

Постоянен арест за подпалвача на дома на фоторепортер иска обвинението

Постоянен арест за подпалвача на дома на фоторепортер иска обвинението

Поръчителят на палежа също е в ареста

Първоинстанционният съд е приел, че Петър Б. е с висока степен на обществена опасност, но само с оглед на предходни наказания, които е изтърпял. Според Окръжния съд в Бургас към настоящия момент не може да се приеме, че обвиняемият може да се укрие. Причината е, че той е с постоянен адрес, семеен е и има две деца. Според въззивната съдебна инстанция продължаването на срока на задържането на Петър Б. би влязло в противоречие с целите на мярката за неотклонение.

Решението на Окръжния съд в Бургас е окончателно.

Поръчителят на палежа на дома на фоторепортера в Бургас остава в ареста

Поръчителят на палежа на дома на фоторепортера в Бургас остава в ареста

Петър Биберов и Р.Я. могат да получат между 1 и 10 години затвор