Бургаската районна прокуратура обвини двама души за извършване на палеж на апартамент на бургаски фоторепортер, съобщиха от прокуратурата.

Петър Биберов и Р.Я. са обвинени за палеж. Инцидентът станал на 14 октомври 2018 г. около 03:25 часа. Петър Б. като подбудител умишлено склонил Р.Я. (извършител) да запали чуждо имущество на значителна стойност, пише прокуратурата. Петър Б. остана в ареста.

Задържаха бургазлия за запалване на гума пред апартамента на фоторепортер

Задържаха бургазлия за запалване на гума пред апартамента на фоторепортер

Гумата е запалена пред дома на бургаския фоторепортер Борислав Пенков

Палежът е бил насочен към апартамента на фоторепортера Борислав Пенков. При пожара е изгорено и електрическо табло с 27 броя електромери, и прекъсвачи. Към момента не е изчислена стойността на щетите.

Административният ръководител на Апелативна прокуратура Любомир Петров съобщи, че Петър Биберов е арестуван до 48 часа и Районна прокуратура - Бургас вече е внесла в съда искане за постоянен арест към него. Петър Б. е няколкократно осъждан, включително като ръководител на организирана престъпна група (ОПГ).
Мотивът за искането за постоянен арест е - палеж, увреждане на чуждо имущество и за нанасяне на лека телесна повреда срещу пострадалия от палежа Борислав Пенков.

Осъдиха мъж, нападнал фоторепортер в Бургас

Осъдиха мъж, нападнал фоторепортер в Бургас

Поправителен труд, който не се смята за трудов стаж и удръжки от заплатата

33-годишния бургазлия Р.Я. е с повдигнато обвинение за фактическото извършителство на палежа, като към момента се укрива от органите на МВР. Р.Я. също има предходни осъждания, основно за кражби, уточни шефът на Апелативната прокуратура. Ако бъде открит и към него ще има искане за постоянен арест.

Нападнаха фоторепортер в Бургас

Нападнаха фоторепортер в Бургас

Докато снима опожарен ресторант

Според закона, двамата могат да получат между 1 до 8 години, но ако е имало опасност за живота на фоторепортера или ако пожарът е можел да се разпространи, двамата могат да получат от 3 до 10 години затвор.

"Посегателство срещу журналисти или полицаи е пряко посегателство срещу най-ценните принципи на едно демократично общество", каза Петров.

Шефът на полицията в Бургас Калоян Калоянов отбеляза, че двамата обвиняеми имат близки отношения помежду си. Не бива да се забравя, че в този жилищен вход освен г-н Пенков живеят деца и възрастни хора. Очевидно присъдите, които обвиняемият е получил във времето не са осъществили своята превъзпитателна функция спрямо него, каза полицаят на Бургас.

Работата по случая продължава, като има реална възможност да бъде задържан още поне един човек.