Органите на реда имали пропуски при организацията и оценката на ситуацията при издирването на Стоян Зайков, който е заподозрян за убийството в Костенец. Това посочи пред БНТ криминалистът Ботьо Ботев.

Ако полицията не допуснала тези грешки, то досега Зайков щял да бъде заловен, прогнозира полицаят.

Според него органите не е трябвало да допускат съседът на Зайков Валентин Петров, който след това беше открит убит в дома си, сам да претърсва къщата си.

Петров получил разрешение сам да претърси къщата си дали Зайков не се крие там. След това полицаите разпитали Петров и той е изразил готовност да съдейства на разследването.

"Оперативно не е оценено това, което е подавал като информация човекът. Недопустимо е сам да е проверявал къщата си", посочи Ботев.

Той заяви още, че в досегашната си работа полицията залага повече на явните дейности за проверка на обекти, докато в оперативната оценка се правят сериозни пропуски.

Полицията отрича за списък с потенциални жертви на Зайков

Полицията отрича за списък с потенциални жертви на Зайков

Безпрецедентна операция на службите в Костенец

Васил Василев, бивш директор на Национална служба "Полиция", посочи пред Нова телевизия други грешки на служителите на реда от последните дни.

Според него още в началото е трябвало да бъдат ангажирани горски служители и ловци от района, които познават добре местността. Територията е огромна и има много възможности за укриване, включително землянки и заслони за животни.

Службите трябвало да се съсредоточат най-вече върху претърсване на вили и заслони, каквито има много в региона, включително и такива, които са изоставени от години.

Василев заяви, че трябва и може да се търси друга връзка на издирвания Зайков с хора от населеното място, които е възможно да са му помагачи. Включително и възможност за жена, която да му помага, или приятели, които да следят и да му предават информацията от медиите за хода на издирването и разследването.

Според Василев Зайков е селски човек и няма мотивацията да премине границата и да избяга в чужбина. Той обаче е опасен, защото може да вземе заложник, смята бившият директор на Национална служба "Полиция". 

Над 10 сигнала за следи от издирвания Стоян Зайков от Костенец

Над 10 сигнала за следи от издирвания Стоян Зайков от Костенец

Престъпленията са извършени с различни оръжия