Продължава издирването на 43-годишния Стоян Зайков. Полицейското присъствие е сериозно и тече много мащабна и безпрецедентна по размери операция, коментира от Костенец, главният секретар на МВР Ивайло Иванов.  

Районът е претърсван от специализирани части, но Иванов няма да уточни тяхната бройка, нова информация също няма, използваният боеприпас при второто убийство е 12-ти калибър, ловен патрон. Няма как да се докаже колко време Зайков е обитавал къщата.

Главният секретар обясни, че относно информацията за застрашени хора от отмъщения, такъв списък не е намерен, това са слухове сред местните, а и да има, той би бил в заподозряния. За всички хора са взети предпазни мерки.

Не изключваме нито един вариант, не само кварталът с убийствата, а и целия периметър е със засилено полицейско присъствие. Локализирани са няколко периметъра, там се извършват щателни проверки на всяка една къщурка и постройка. На този етап нямаме нови сигнали. Той уточни, че още не са готови експертизите, които категорично да потвърдят, че извършителят на двете престъпления е един и същ. По думите му винаги съществува вариант издирваният да е напуснал периметъра.

Главният секретар отново призова да не се подават фалшиви сигнали, защото това разпилява ресурса, съсредоточен в операцията. Той даде пример със сигнал, подаден снощи, че издирваният е забелязан в Сандански. Изчистен е сигналът, отхвърлен е, въпреки, че подателят се и кълнял, че е разговарял с издирвания мъж.

Ивайло Иванов призова да не се подават фалшиви сигнали за заподозрения от Костенец

Ивайло Иванов призова да не се подават фалшиви сигнали за заподозрения от Костенец

По думите му не се може да се злоупотребява с такива случаи

Бившият шеф на НСБОП Кирил Радев обясни пред БТВ, че е нормално в такива случаи града да е наситен с такива сили, но можеше да не се стигне до второ убийство, ако оперативните служби си бяха свършили работата, ако приемем че извършителя е един и същ.

Много полиция и жандармерия не е показност, но няма достатъчно информация която да ги насочи за да се предприемат издирвателни действия. Това лице не е закоравял престъпник и вероятно нещо се е случило с неговата психика и е преминал границата, след което няма връщане назад, допълни той.

Би трябвало криминалния контингент да се наблюдава, вероятно е имало сигнали за насилие, но не са допускали какво че се случи. Този човек изгледал дете на 14-години, има някаква емоционална връзка. Мен ме притеснява ако реши да се спасява с вземане на заложници. Бих посъветвал граждани с вили и къщи в района да не почиват в тях поне докато не го заловят, коментира Кирил Радев.

В отчаянието и страха за живота си трябва да му се гарантира че няма да бъде убит ако реши да се предаде. Моето убеждение е, че се крие и е наоколо, добави той.

По-рано вчера на брифинг, все още не бе потвърдена връзка между убийството на съседа на издирвания и Милена Шишкова.

Припомняме, на 10 май 38-годишната Милена Шишкова беше открита в безпомощно състояние до дома си. До момента предположенията на полицията са, че убиецът е бившият й партньор Стоян Зайков.

43-годишният мъж продължава да се издирва, като до момента са претърсени над 30 адреса в града, но без успех.

Над 10 сигнала за следи от издирвания Стоян Зайков от Костенец

Над 10 сигнала за следи от издирвания Стоян Зайков от Костенец

Престъпленията са извършени с различни оръжия