Представители на всички служби на МВР продължават участието си в работата на кризисния щаб.

Предвид на сложна обстановка за осигуряване на обществения транспорт, представителите на МВР са поставили приоритетно въпроса за пропускане на автобуси в отцепения район, съобщават от пресслужбата на правителството.  

Две модулни формирования от Българската армия от по 25 военнослужещи оказват пълно съдействие на кметската управа за почистване на района от счупените стъкла. Те оказват помощ на възрастните хора за почистване на дворовете и всичко необходимо за възстановяване на нормалната обстановка в района.

С 50 души специалисти от инженерни войски на БА са проверени селата Челопечене и Чепинци.
Участват експерти от Териториалната дирекция „Гражданска защита" за подпомагане дейността на районните кметове по установяване на нанесените щети на гражданите.

Под ръководството на кметовете на райони са създадени и вече работят 11 комисии за описване на нанесените щети: в район Кремиковци - пет комисии, а в район Нови Искър - шест комисии.

Десет експерта от агенция „Социални дейности" са изпратени да окажат съдействие при попълване на необходимите документи за възстановяване на щетите на гражданите и общината, след като приключат огледите по домовете на гражданите и обществените сгради, които вече започнаха.

В региона продължават да работят 123-ма военнослужещи. Все още продължава и работата на инженерни подразделения със специализирана апаратура за обезопасяване от невзривени елементи, като вече са приключили огледите на гражданската част от региона.

Спасителни групи от отдел „Аварийно-спасителни дейности" към Териториална дирекция „Гражданска защита" - област София извършват периодични замервания на атмосферния въздух в района на с. Челопечене от вечерта на 3 юли.

Не са регистрирани превишени пределно-допустими концентрации на вредни емисии във въздуха.

По данни на РИОСВ от ситуираната на мястото на аварията подвижна лаборатория, два пъти над нормата са завишени показателите на запрашеност.
По информация на дежурните екипи от Министерството на извънредните ситуации през нощта в района на инцидента между 22:00 часа на 03.07.2008 г. и 05:40 часа на 04.07.2008 г. са регистрирани 14 слаби взрива: от 22:00 до 22:30 часа - 5 взрива; от 22:30 до 01:30 часа - 6 взрива; от 01:30 до 03:30 часа - 1 взрив; от 03:30 до 05:40 часа - 2 взрива.

Специалистите от МИС са категорични, че взривовете са незначителни и не представляват опасност. Съгласно правилника, влизането в района ще бъде свободно разрешено 14 часа след последната регистрирана детонация. Към момента е осигурено свободното движение на живущите в района, както и на държавните институции по възстановяване на щетите.

Летището в София в момента работи в обичаен режим.